Bantat fullmäktige försvagar folkstyret

En undrande skattebetalare frågar den 5/10 varför det behövs 67 ledamöter i landstingsfullmäktige i Kalmar län. Jag tycker att frågan är legitim och vill därför försöka ge ett svar.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2010

Landstingsfullmäktige är det högsta beslutande organet på regional nivå och kan kallas för landstingens riksdag. Ledamöterna är i huvudsak fritidspolitiker. Fullmäktige sammanträder vanligtvis minst fyra gånger per år. Alla fullmäktiges möten är öppna för allmänheten. Antalet ledamöter kan enligt kommunallagen variera mellan 31 och 149 ledamöter. Att vi har valt att ha 67 ledamöter i Kalmar län är en avvägning som i grunden syftar till att garantera en fullgod representativitet. Ledamöterna, som ju utses i allmänna val, ska företräda över 234 000 invånare som bor i 12 olika kommuner.

Hälso- och sjukvården, som är landstingets huvudsakliga verksamhet, berör medborgarna väldigt påtagligt. Uppdraget som ledamot är därför mycket ansvarsfullt. Det politiska uppdraget innebär att de folkvalda beslutar å medborgarnas vägnar. Det är exempelvis de folkvalda som ytterst ansvarar för hur landstingets resurser om 5,7 miljarder kronor ska fördelas. Uppdraget är också viktigt för att ge medborgarna, via sina valda ombud, goda möjligheter till insyn och kontroll över verksamheterna. Ledamöterna ska värdera olika synpunkter och förslag, göra avvägningar och prioritera och ta ställning till vad som bäst tillgodoser det samlade medborgarintresset. Om antalet ledamöter halverades, som insändarskribenten tycker, skulle folkstyret och den demokratiska legitimiteten försvagas. Jag tycker att det är viktigt att det finns ett flertal ledamöter från varje kommun så att närheten till medborgarna upplevs som stor.

Ulf Nilsson (S)

Landstingsfullmäktiges ordförande

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.