Är fler förtidspensioner Sahlins svar?

Nyheter • Publicerad 15 mars 2010

Sjukförsäkringssystemet

Nyligen rapporterade medierna att sjukfrånvaron minskat kraftigt i Sverige sedan 2003. Det är naturligtvis glädjande. Samtidigt är det lätt att låta sig luras av statistiken. Under den tidigare Socialdemokratiska regeringen hade nämligen sjukförsäkringen kommit att användas till syften som den inte var avsedd för och länge förtidspensionerades hela 140 personer om dagen. Detta ledde till att statistiken förbättrades i takt med att människor gömdes undan och lämnades i permanent utanförskap.

Alliansregeringen har sedan dess i grunden reformerat sjukförsäkringssystemet. Passivitet och utanförskap har ersatts med aktiva insatser och stöd för att göra vägarna tillbaka till hälsa och arbetsliv enklare och fler. Detta har lett till att både sjukfrånvaron och antalet personer i förtidspension har minskat. Att Sahlin och Socialdemokraterna talar om hur de lyckades minska sjukfrånvaron under hennes sista tre år i regeringen oroar. Antingen så har de också låtit sig luras av statistiken eller så menar de på allvar att förtidspension är bättre än stöd, vård och rehabilitering.

Den som är sjuk ska alltid känna trygghet och ha ett gott skydd i sjukförsäkringen. Samtidigt ska den som orkar och kan ska erbjudas det stöd och den hjälp som behövs för att kunna komma tillbaka i arbete. Så minskar Alliansen sjukfrånvaron, inte bara på pappret, utan här i Kalmar och runt om i Sverige.

Göran Häggfors (M)

Kerstin Edvinsson (M)

Tamás Lakatos (M)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.