Andersson försvarar apoteksvinster i skatteparadis

Nyheter • Publicerad 10 mars 2010

Slutreplik

Svar på Anders Anderssons (KD) insändare i Barometern den 9 mars. Anders Andersson gillar uppenbarligen inte min kritik mot utförsäljningen av delar av det väl fungerande svenska Apoteksbolaget. Han gör allt för att bevisa att utförsäljningen av statlig egendom inte har någon betydelse. Indirekt erkänner han emellertid att Alliansregeringen sålt stora delar av det väl fungerande Apoteksbolaget till riskkapitalfonder, som dessutom är förlagda till skatteparadiset Jersey i engelska kanalen. En märklig regering som tycker att riskkapitalbolag förlagda i skatteparadis är bättre ägare än svenska staten. Lika märkligt som när Alliansen tillåter statliga järnvägsbolag i Danmark, Frankrike och Tyskland, konkurrera ut det egna svenska statliga bolaget.

Andersson försöker angripa undertecknad med påståendet att jag inte gillar privat äganderätt. Långsökt kritik i detta fall. I väldigt många fall är privata företag det bästa alternativet men jag tror inte att hederliga småföretagare gillar att statsmakten säljer ut landets tillgångar till opersonliga riskkapitalbolag belägna utanför landets gränser.

Andersson påstår att utförsäljningen innebär fler försäljningsställen, fler apotek och bättre service till medborgarna. Detta återstår emellertid att bevisa. Hitintills har försäljningen till utländska bolag inneburit höjda priser och att vinsterna till stor del beskattas i skatteparadis.

Undrar vad Andersson säger när det nya Apoteket i Mörlunda läggs ner beroende på för svag vinstmarginal? Det tar något år men ligger tydligt i farans riktning.

Lennart Beijer

Vänsterpartiet

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.