Risk för illaluktande kortege

Bröllopskortegen är minutiöst planerad med 78 silverskodda hästar, skinande uniformer och en välputsad, anrik paradkalesch.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2010

Men det riskerar att bli en rätt klafsig och illaluktande färd för bröllopsparet genom folkets jubel.

Alla som sett den beridna högvakten vet att hästarna brukar ha svårt att hålla sig. Speciellt om de blir litet nervösa brukar de lätta på trycket. Av de 78 hästarna i kortegen går 40 före brudparets kalesch. Det hinner bli en hel del gödsel på den 31 minuter långa färden från Storkyrkan till den guldornamenterade slupen Vasaorden ute på Djurgården.

Förtroppen har flest hästar och rider närmast bröllopsparet, som faktiskt är på väg till en middag.

– Det är så utspritt så det är ju ingen risk att det ska komma upp i vagnen, lugnar major Peter Rosén, samordningsansvarig för kortegen.

TT: Det är ju tur, men lukten då?

– Ja, lukten...men den dunstar ju av ganska omedelbart. Den tror jag inte de känner av.

TT: Kan man inte låta hästarna fasta några dagar?

– Ja. . .De kommer nog ändå. . .Det är likadant om du fastar, det kommer ändå avföring, men det finns ingen anledning att göra det. Du verkar vara inne på bajsspåret.

TT: Är bröllopsparet medvetna om vad som väntar dem?

– Kronprinsessan har ju åkt motsvarande många gånger så hon vet vad som väntar. Och Daniel åkte ju senast på nationaldagen, så de är nog inte oroliga, säger major Rosén.

Hovet avböjer att kommentera.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.