Regeringen bjöd in till mingel

Under fredagen fick folkets representanter mingla med kungligheter och ministrar.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2010
Fredrik Reinfeldt, Filippa Reinfeldt, kronprinsessan Victoria, Daniel Westling, Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia vid regeringens mottagning för kommuner och landsting i Stadshuset med anledning av det kungliga bröllopet.
Fredrik Reinfeldt, Filippa Reinfeldt, kronprinsessan Victoria, Daniel Westling, Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia vid regeringens mottagning för kommuner och landsting i Stadshuset med anledning av det kungliga bröllopet.Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Regeringen höll – dagen före vigseln mellan kronprinsessan Victoria och Daniel – mottagning för kungafamiljen, kronprinsessparet och företrädare för kommuner och landsting i Stadshuset i Stockholm.

– Svenska folket har sett kronprinsessan födas och växa upp. Det är många som känner ett engagemang inför bröllopet. När en sådan stor händelse sker ser vi det som en statsangelägenhet, och vi har bjudit hit gäster från hela världen men vi vill också binda ihop hela Sverige och därför har vi bjudit hit kommuner och landsting, företrädare som folket har valt, sade statsminister Fredrik Reinfeldt till TT:s reporter innan mottagningen började.

Mottagningen har drygt 400 gäster. De flesta svenska statsråden är på plats och minglar med gästerna: 80 procent av landets kommuner finns representerade, och alla landsting utom ett. Gästerna ska få hälsa på kronprinsessparet och det finns ett presentbord för gäster som har gåvor med. De kan även skriva i en gratulationsbok som ska överlämnas senare.

Under mottagningen framförde kronprinsessan Victorias gamla pianolärare Ingemar Thorell en specialkomponerad brudmarsch med text av Py Bäckman.

En del kommuner hade med sig presenter till mottagningen, bland andra Malung/Sälen som kom med en grön dalahäst med hjortronmönster och texten Victoria och Daniel. Även Ockelbo kommun uppvaktar kronprinsessparet med varsin Ockelbo-dräkt. Dessa överlämnades i form av en teckning.

Kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson hade dagen till ära på sig en orange slips med texten Ockelbo.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till TT att han ser fram emot lördagens vigsel:

– Jag tror att den oförglömliga stunden i helgen kommer att vara själva vigselakten. Det är den stund som är avgörande och som ofta sätter sig på näthinnan för lång tid framöver.

Hans hustru, sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm Filippa Reinfeldt håller med:

– Men jag tror också att mottagningen i dag med kommuner och landsting är viktig för väldigt många människor som kommer resande för att framföra sina gratulationer till kronprinsessan och Daniel.

Skred nerför trappan

Kungaparet, statsministerparet och det blivande brudparet skred tillsammans nedför den röda mattan i Stadshusets trappa till tonerna av den specialkomponerade brudmarschen.

Vice statsminister Maud Olofsson höll därefter ett tal, bland annat sade hon:

– Er kärlek är lite mer offentlig än andras, men jag hoppas att ni mitt i den här offentligheten får tid till lite privat kärlek och lek.

Kvällens middag

Efter mottaningen i Stadshuset bjöd regeringen på middag i Eric Ericson-hallen på Skeppsholmen, den tidigare Skeppsholmskyrkan. Statsminister Fredrik Reinfeldt inledde där med att utbringa Konungens skål. Han höll också tal till brudparet.

Middagsunderhållningen leddess av Eric Ericson som med sin kammarkör bjuder på stycken av svenska tonsättare som till exempel Wilhelm Stenhammar, Evert Taube och Hugo Alfvén.

Efter kaffet höll brudens far, kung Carl XVI Gustaf, ett tacktal. Därefter beger sig alla till konserthuset där kvällen fortsätter med riksdagens festkonsert.

Gåvor

Vid mottagningen lämnade många kommuner även över sina presenter. Presentborden dignade av mer eller mindre användbara gåvor.

Danderyds kommun gav en "praktisk" present – en mörkblå brödrost med kommunens emblem, medan Ekerö kommun hade med sig äppelträd. Andra presenter som stack ut var två dalahästar, en riktigt stor, röd från Mora kommun och en något mindre, grön, från Malung-Sälens kommun.

Vallentuna kommun gav bort en runsten, medan Borås kommuns gåva var en röd porslinsklänning i en glaslåda.

Ockelbos present, som kommunen berättat om redan på torsdagen, var varsin Ockelbo-folkdräkt till Daniel och Victoria samt ett årligt återkommande sommarläger för unga. Solna kommun ger en lekplats nära parets blivande bostad i Hagaparken.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.