Ett sagobröllop med skratt och tårar

Skratt och tårar, stark glädje med stänk av vemod präglade den mest välbevakade bröllopsmiddagen i svensk historia.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2010

Den 19 juni var dagen då mannen av folket blev prins. Ett sagobröllop, en folkfest, där till och med vädret var rätt.

Victoria hade inte långt till tårarna när hennes prins höll sitt tal under middagen i Rikssalen på Slottet.

– Jag älskar dig Victoria och jag är stolt över det vi har tillsammans och är så lycklig av att få vara din man. Jag älskar dig så.

Han möttes av stående ovationer. Applåderna ville nästan aldrig sluta.

Spontana skratt

Olle Westling, prins Daniels far från Ockelbo, höll med lätt darr på stämman ett tal till brudparet som lockade middagsgästerna till spontana skratt – inte minst när han berättade om sin och hustrun Evas stora förvåning första gången som de fick träffa sin sons flickvän.

– Att det var just den flickan hade vi inte riktigt räknat med!

– Samspelet mellan er är exceptionellt. Ingen som möter er kan undgå att märka den starka kärlek och innerliga respekt som ni hyser för varandra, sade han till brudparet, och fick en innerlig kram av Victoria efteråt.

Allt gick precis som det skulle under bröllopsdagen. Inför vigseln var det kungen som förde fram kronprinsessan mot altaret, men den sista biten tog brudgummen över. I sitt middagstal efteråt förklarade kungen att han hade velat markera "det beslut om medgivande till äktenskap som grundlagen ålägger mig att fatta".

Örlogsfartyg och segelskepp

Klockan 15.53 sade kronprinsessan Victoria och Daniel Westling ja till varandra inför de församlade i Storkyrkan. Ärkebiskop Anders Wejryd förklarade dem för äkta makar, och Daniel blev i ett slag till prins, hertig och kunglig höghet. Många tårögda leenden syntes bland såväl gäster som brudpar.

Den därpå följande halvtimmeslånga bröllopskortegen med ett 80-tal hästar avlöstes av en båttur i slupen Vasaorden från Djurgården till Slottsbacken. Båtturen flankerades av 22 örlogsfartyg och segelskepp. Från Kastellholmen och fartyget Visborg sköts salut, och 18 Gripen-plan flög i pilformation på 400 meters höjd över Stockholm strax innan slupen anlände till Logårdstrappan nedanför Slottet.

En stund senare utbringade Kung Carl XVI Gustaf, som själv firade 34:årig bröllopsdag med drottning Silvia, ett fyrfaldigt leve för brudparet.

– Det är en enorm upplevelse. Detta är vår absolut största dag hittills i våra liv. Ert stöd betyder mer för oss än ni någonsin kan tro, sade kronprinsessan inför de tiotusentals samlade människorna nedanför Lejonbacken och på Norrbro.

Pärlvit brudklänning

Då hade solen trängt fram och sken över Victorias brudklänning i pärlvit dubbelsidig sidenduchesse, designad av Pär Engsheden.

Polisen kunde sammanfatta lördagen som en stor folkfest utan incidenter, trots att uppskattningsvis så många som en halv miljon människor hade följt kortegen. Arbetet med att röja upp efter festligheterna skulle pågå hela natten.

– I morgon bitti måste det vara rent, sade Walter Dominguez från Stockholm Entreprenad.

Det var knappats någonting som årets brudpar behövde tänka på i dansens virvlar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.