De är bjudna på mottagningen – hela gästlistan

Gästlistorna till kronprinsessparets vigsel och bröllopsfest är nu offentliga.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2010
Kung Abdullah och drottning Rania kommer från Jordanien.
Kung Abdullah och drottning Rania kommer från Jordanien.Foto: Nader Daoud
Peter Jöback finns under "övriga" på gästlistan.
Peter Jöback finns under "övriga" på gästlistan.Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Släkt och vänner, representanter från världens kungahus, det svenska samhällets toppar och en och annan artist kommer att sitta i Storkyrkan.

Gästlistan till Storkyrkan, där omkring 1 200 gäster får plats, är längre än den till bröllopsmiddagen på Stockholms slott, dit drygt 500 gäster är bjudna.

Företrädare för 18 kungahus finns bland gästerna.

Den japanske kronprinsen Naruhito och kronprinsessan Masako finns båda med på gästlistan till bröllopsmiddagen, trots att tidigare tidningsuppgifter sagt att kronprinsessan inte skulle resa med till Sverige på grund av den långa flygresan.

Till de mest långväga hör också kung Abdullah och drottning Rania med barn från Jordanien.

Det brittiska kungahuset skickar inga av sina mest prominenta medlemmar utan representeras av prins Edward med makan Sophie.

De enda statschefer på listan som inte är kungligheter är Finlands och Islands presidenter Tarja Halonen och Olafur Ragnar Grimsson.

Flera gäster representerar forna kungahus, men tituleras ändå "Hans Majestät" och liknande på gästlistan, som exkung Konstantin av Grekland. Andra gäster är republiken Bulgariens "kung" Simeon med familj, det forna Jugoslaviens "kronprins" Aleksander med "kronprinsessa", Rumäniens "kronprinsessa" Margarita och en rad tyska prinsar och prinsessor från forna kungadömen.

De rödgrönas partiledare – utom vänsterpartiets Lars Ohly – kommer liksom nästa hela regeringen, flertalet med sina respektive.

En tidigare statsminister är bjuden, utöver nuvarande utrikesministern Carl Bildt. Det är Göran Persson med frun Anitra Steen. Bland andra tidigare politiker finns tre forna talmän: Thage G Peterson, Birgitta Dahl och Björn von Sydow, alla socialdemokrater.

Hela diplomatkåren är inbjuden till kyrkan. Med den följer ambassadörer för många av Sveriges närmaste vänner på den internationella arenan, men också en rad av världens mest diktatoriska stater.

Här finns bland andra företrädare för det militaristiska och stalinistiska Nordkorea, för Eritrea, som håller den svenske journalisten Dawit Isaak fängslad utan rättegång sedan nästan nio år tillbaka, och för Sudan, vars president Omar al-Bashir är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen för krigsbrott i Darfur. Bland andra mer kontroversiella regimers diplomater märks de från Zimbabwe, Vitryssland, Saudiarabien, Iran, Egypten, Kuba, Libyen och Syrien, med flera.

Under rubriken "Övriga" finns artistnamn som Malena Ernman och hennes man Svante Thunberg, Helen Sjöholm-Granditsky, Lisa Nilsson, Peter Jöback och Per Gessle, vilket kan ge en fingervisning om vilka som ska uppträda under dagen och kvällen.

Bland brudparets personliga vänner finns bland andra Hennes & Mauritz vd Karl-Johan Persson med fru Leonie.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.