"Trodde inte det var det här virket i IKO"

Nyheter • Publicerad 30 mars 2010

IK OSKARSHAMN SATTE ner foten. Och plattade till Tingsryd fullständigt. Inför ett kokande Arena Oskarshamn visade hemmalaget att de inte vill släppa i från sig sin allsvenska plats i första taget.

Jag skulle vilja säga att IK Oskarshamn gjorde säsongens bästa match – när det som bäst behövdes.

FÖRSTA PERIODEN var bra. Andra var magnifik. Tingsryd kom knappt ur egen zon och 2–1 inför tredje var siffror i klar underkant. Tredje blev trots allt nervig för de nästan 2 400 personerna på läktarna, men IKO darrade inte och när Lukas Ericsson – matchens bästa spelare – dunkade in 4–2 bakom en skymd Tingsrydsmålvakt mitt i perioden, var matchen stängd, över och förbi.

ÄRLIGT TALAT trodde jag inte det var virke likt det här i IK Oskarshamn anno 2010. Att mot det haussade, satsande och uppskrivna Kronobergslaget gå ut och, som Lenny Eriksson sa efter matchen, käka upp motståndet är synnerligen imponerande.

Tingsryd får trots allt räknas som halvallsvenskt motstånd och det är inte utan att man undrar varför den här beslutsamheten och det här spelet plockats fram tidigare.

Det undrade nog även Tommy Salo där han satt i en vip-loge och tittade på sitt gamla lag.

INGEN SPELARE föll ur ramen, men ska man plocka fram några väljer jag i första hand Lukas Ericsson. Han är på något sätt lokomotivet i årets IKO och det var ingen slump att det var han som gjorde både 3–1 och 4–2. Jag tycker även David Rautio ska ha beröm för att han kommer tillbaka efter två tveksamma insatser. Det är också svårt att inte imponeras av Johan Sjödell-Wiklander. Två nya poäng i går och nu toppar han med sina nio poäng hela kvalseriens poängliga tillsammans med Justin Cox.

Sjödell-Wiklander visade också inställning när han blev skogstokigt efter Robin Jacobssons open ice-tackling på Nicklas Jadeland i slutet. Jag ska inte uttala mig om tacklingen var ful eller inte, men reaktionen och handlingen – att stå upp för laget – är inget IKO-spelarna skämt bort sin publik med.

Jadelands huvudskada var givetvis smolket den här kvällen. Han fördes till sjukhuset i Kalmar, sannolikt med en hjärnskakning, och missar troligen resten av kvalserien. Ett jätteavbräck. Jadeland är energispelaren som kommer till jobbet varje dag, varje kväll.

Han kommer saknas.

VI HAR NU hunnit exakt halvvägs in i kvalserien och för första gången på oerhört länge behöver IK Oskarshamn inte vända på tidningen för att ligga överst i tabellen.

Det här är på långa vägar inte avgjort, men tack vare Sundsvalls skrälltorsk nere i Olofström har IKO nu kopplat ett litet minigrepp. Å andra sidan ska man komma ihåg att de har kvar att resa till både Sundsvall och Tingsryd.

Hur som helst var det kul att se och höra Arena Oskarshamn koka igen. Det är inte ofta. Publiken gav spelarna stående och välförtjänta ovationer.

Om tre dagar, på långfredagen, kommer Nybro – ett Nybro som fått lite häng efter två raka segrar – till nämnda arena för att ta sista chansen.

På förhand kallade jag Tingsrydsmatchen för ”Årets match” i Oskarshamn.

Jag får nog be att få upprepa mig.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.