Svågerpolitik enda hotet mot Jonssons wild card

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010

ANDREAS JONSSON var till slut en ynka poäng från att komma topp 8 och därmed säkra ett permanent wild card till nästa års VM-serie. Han har haft en bedrövlig GP-säsong, men segern i epilogen och niondeplatsen i sammandraget är två faktorer som gör att jag tror att Dackarnas stjärna trots allt kan kvittera ut ett vilt kort när arrangören BSI delar ut dem om ungefär en månad.

VILKA SKA då få de fyra wild carden?

? Andreas Jonsson, Sverige. Jag tycker det är självklart att han ska ha ett. Dels tack vare ovanstående, dels med tanke på Jonssons bevisat höga kapacitet. Han har vunnit fem GP:n och nosat på totalpallen flera gånger. Dessutom är speedwayförare ofta som bäst sent i karriären. Titta bara på Tomasz Gollob, som tog sitt första VM-guld i år, vid 38 års ålder. Jonsson fyllde 30 för en dryg månad sedan.

? Nicki Pedersen, Danmark. Helt given om han vill. Har haft en mardrömssäsong, men det går inte att nobba en trefaldig världsmästare.

? Emil Sajfutdinov, Ryssland. Fjolårets VM-trea har missat i princip hela säsongen på grund av skador. 100-procentigt wild card.

? Janusz Kododziej, Polen. Hade förmodligen stått på pallen i årets GP-serie – om han varit med. Har haft en supersäsong. Det enda som talar emot är att Polen redan har tre förare i VM.

VILKA UTMANAR? Inte så många, faktiskt. Hans Andersen? Nja, han har nog gjort sitt för den här gången. Övriga danskar känns kalla. Polacker finns det redan så det räcker. Svenskar också. Jurica Pavlic och dubble juniorvärldsmästaren Darcy Ward? Garanterat – om några år.

Nej, det största hotet mot ”AJ ”kommer nog från svågerpolitiken hos brittiska BSI. De brukar vilja ha med två engelsmän och fortsätter de på det spåret så kan Tai Woffinden, eller möjligen Lee Richardson, snuva Jonsson på en VM-biljett.

Det skulle kännas väldigt fel.

Klara för VM-serien 2011

Tomasz Gollob

Jaroslaw Hampel

Jason Crump

Rune Holta

Greg Hancock

Chris Harris

Kenneth Bjerre

Chris Holder

Artem Laguta

Antonio Lindbäck

Fredrik Lindgren

+ fyra permanenta wild card

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.