Petronella Ekroth: ”Nästa år ska jag äga”

Linköping blev Tyresö som blev AIK.
Nu är Petronella Ekroth, 21, tillbaka i Tyresö.
– Nästa säsong ska jag äga, säger hon och skrattar.
Nyheter • Publicerad 4 november 2010
Oskarshamnstjejen Petronella Ekroth har lämnat låneäventyret i AIK och återvänt till Tyresö.
Oskarshamnstjejen Petronella Ekroth har lämnat låneäventyret i AIK och återvänt till Tyresö.Foto: Daniel Svensson

Flytten från Linköping till hårdsatsande Tyresö FF blev inte riktigt vad Petronella Ekroth hoppats på. Trots ganska mycket speltid under vårsäsongen så lånades hon i somras ut till damallsvenska konkurrenten AIK.

– I mångt och mycket mitt eget val. Jag blev nästan garanterad mycket speltid i AIK och det var det som var det viktigaste för mig, säger Petronella Ekroth.

Att det blev just AIK gjorde inte saken sämre.

– Det var ju kul att komma till en så klassisk klubb. Dessutom kände jag många spelare i laget sedan tidigare. Det hade nog inte varit lika kul om jag hamnat i Sunnanå eller något sådant.

Sportsligt gick det dock inte så bra för laget. Dam-Gnaget kom sist i damallsvenskan och spelar nästa säsong i division 1.

– Men för mig personligen var det en jättebra höst. Jag har spelat alla matcher som mittback, fått den speltiden i allsvenskan som jag ville ha och känner verkligen att jag utvecklats.

Bortsett från några ytterligare novemberträningar, så är det nu slut med AIK-äventyret. Ekroth återvänder till Tyresö, som redan i år hade en av seriens bästa backlinjer. Och konkurrensen knappast blivit mindre. I dagarna blev det nämligen klart att förortsklubben värvar landslagsbacken Annica Svensson från Hammarby.

– Det är klart det är hård konkurrens. Men nästa säsong ska jag ta en plats i Tyresö, det finns inget annat. Jag ska äga, säger hon och skrattar.

Nykomlingen Tyresö slutade på fjärde plats i tabellen, på samma poäng som trean Linköping.

– Det är kul att få vara med på den här resan. Vi hade materialet för att komma högt i år och det gjorde vi. Nästa år kanske vi kan förbättra laget ytterligare. Vi har ju en sportchef (Hans Löfgren) som brinner för laget, han gör allt för att vi ska lyckas.

Damallsvenskan är på det stora hela ingen publikmagnet, men det finns undantag.

Tyresö är ett.

– Precis som i Linköping så är det damlaget som står i fokus och är det man satsar på. Det finns ett otroligt engagemang. Tyresö ligger ju lite utanför stan och de som bor där ställer verkligen upp och kommer och hejar på matcherna. Vi brukar ha minst tusen personer på matcherna. Mot Malmö i sista omgången var det nästan 2 500.

...sin blogg Nellaekroth.blogg.se:

– Eftersom jag flyttat runt så mycket så började det med att några kompisar sa: ”Kan du inte börja blogga så vi får se vad du gör”. Sedan har det vuxit och jag tycker det är jättekul. Jag skriver om precis vad jag känner för och jag tycker det är jätteroligt att skriva. Något inlägg varje dag blir det nog.

...Stockholm:

– När jag var liten bodde vi i Södertälje, men jag har aldrig bott i Stockholm förut. Jag trivs jättebra och vill verkligen inte flytta härifrån. Jag håller faktiskt på och letar efter en lägenhet att köpa just nu.

...Oskarshamnsbesöken:

– Tyvärr är jag där mindre och mindre. Jag har inte varit hemma sedan i somras. Men jag pratar jätteofta i telefon med mamma (Yvonne) och sedan hon blev förbundskapten så är hon mycket i Stockholm. Pappa (Peter) jobbar utomlands, men bor i Stockholm när han är i Sverige. Nu ska jag bara försöka locka upp brorsan (Oliver) från Växjö också.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.