Annons

Matchhjälten: ”Fantastiskt att vara tillbaka”

Kvartsfinalserien lever.
Tack vare en nytänd gammal Dackestjärna.
– Jag är jättenöjd med min match, säger Rune Holta efter succécomebacken.
Nyheter • Publicerad 1 september 2014
Rune Holta gjorde en formidabel comeback i Dackevästen. Norrmannen körde som i fornstora dagar och var en stor anledning till att Dackarna kunde vinna första kvartsfinalmötet mot Indianerna med 47-43.
Rune Holta gjorde en formidabel comeback i Dackevästen. Norrmannen körde som i fornstora dagar och var en stor anledning till att Dackarna kunde vinna första kvartsfinalmötet mot Indianerna med 47-43.Foto: Roger Carlsson
Endast 1 861 åskådare var på plats på G&B Arena under gårdagens kvartsfinal.
Endast 1 861 åskådare var på plats på G&B Arena under gårdagens kvartsfinal.Foto: Roger Carlsson
Piotr Protasiewicz körde på Michael Jepsen Jensen i det första heatet och blev utesluten.
Piotr Protasiewicz körde på Michael Jepsen Jensen i det första heatet och blev utesluten.Foto: Roger Carlsson
Alexandr Loktajev hade en lysande inledning på kvällen. Efter två inledande heatsegrar tappade han något men körde in 8+2 poäng.
Alexandr Loktajev hade en lysande inledning på kvällen. Efter två inledande heatsegrar tappade han något men körde in 8+2 poäng.Foto: Roger Carlsson

2010 var han hela Målillas lilla kelgris. Sedan dess har han inte rosat speedwaymarknaden runt om i Europa. I går var Rune Holta tillbaka och frälste en framgångstörstanden Målillapublik.

– Det känns fantastiskt att vara tillbaka, jag har saknat den här publiken. Jag har många goda minnen härifrån, främst från 2010, säger 41-åringen.

Annons

Det var många som ifrågasatte valet att ersätta skadade Krzysztof Buczkowski med den norske veteranen. I går fick de svar på tal.

– Många bu och bä när vi valde att plocka in honom, men vi visste att han skulle mosa. Nu hoppas jag tvivlarna håller tyst, säger Dackarnas lagledare Jerker Eriksson.

Holta körde in 13+2 poäng på sina sex heat. Tillsammans med Michael Jepsen Jensen var han den stora Dackestjärnan under kvällen.

– Det var tufft att köra så många heat, jag är inte 20 år längre, säger Holta och skrattar.

I de flesta heaten var han först redan från tejpen, men var han inte det krigade han sig ikapp. Som i det femtonde och sista heatet när han och Jepsen Jensen susade förbi Piotr Protasiewicz. 5–1-ledning för Indianerna förvandlades till 3–3 och Dackarna kunde vinna matchen med 47–43.

– Hela laget gör en riktigt bra match. Alla krigar verkligen och det är en grym laganda, säger Holta.

Även om Dackarna svarade för en smått heroisk insats utan sin skadade stjärna Nicki Pedersen så är det ett tufft utgångsläge inför returen i dag.

– Vi måste vara lika taggade som i dag. Jag är helt övertygad om att vi kommer störa dem i Kumla, säger Jerker Eriksson.

Finns det någon chans att Nicki Pedersen kör returen?

– Jag hade kontakt med honom hela matchen. Han kom med tips via telefonen, han vill verkligen hjälpa oss. Självklart hade han velat köra, men han kan verkligen inte. Han har inte den styrkan som behövs i armen.

Annons

Indianernas lagkapten Fredrik Lindgren förväntar sig en tuff uppgift att vända underläget.

– Fyra poäng är hanterbart, vi vet att vi är starka hemma, säger ex-Dacken.

Speedway, SM-kvartsfinal 1

Dackarna 47 (34)

Indianerna 43 (26)

Dackarna:

1. Nicki Pedersen R/R

2. Joonas Kylmäkorpi 5+1

3. Michael Jepsen Jensen 13+2

4. Rune Holta 13+2

5. Alexandr Loktajev 8+1

6. Dennis Andersson 5

7. Robin Aspegren 3+1

Indianerna:

1. Fredrik Lindgren 10

2. Kenneth Bjerre 5

3. Piotr Protasiewicz 8+1

4. Cameron Woodward 4+1

5. Piotr Swiderski 3

6. Antonio Lindbäck 7+1

7. Mikael Max 6+2

Johnny Larsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons