Kovändningen - Besa ser ut att räddas

Förra veckan begärdes Besa FF i konkurs.
Nu ser klubben ut att räddas – i elfte timmen.
– Oskarshamn behöver Besa, säger Nehat Jashari.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2010
Nehat Jashari är fast besluten att rädda Besa FF.
Nehat Jashari är fast besluten att rädda Besa FF.Foto: Roger Carlsson

Besa- och fotbollsprofilen Nehat Jashari blev bestört och besviken när han fick veta att styrelsen – som tog över den 6 februari – i torsdags i förra veckan lämnat in konkursansökan till Kalmar tingsrätt.

– Det finns inga skulder på några 55 000 kronor. Det styrelsen har räknat på är vad det kommer kosta att driva föreningen nästa säsong och det är en annan sak. Det som finns är en skuld till Oskarshamns kommun på 17 000 och den kommer att betalas senast den sista april, det har vi gjort klart med fritidskontoret, säger Nehat Jashari.

Tillsammans med i första hand sin bror, Avni Jashari, och före detta ordföranden Avni Krasniqi har han nu inlett operation ”Rädda Besa”.

Tingsrätten i Kalmar är kontaktad och konkursansökan lagd på is tills vidare.

– Konkursansökan hade inte gått så långt, utan det gick att stoppa den. Vi ska skicka en skriftlig begäran till dem omgående, säger Nehat Jashari, som även varit i kontakt med Smålands Fotbollförbund.

– Vi har inte dragit oss ur någon serie, utan är med i alla tävlingar som vi var från början.

Nehat Jashari är övertygad om att klubben kommer att räddas, men vågar inte ta ut något i förskott.

– Vi ska ha ett stort möte på söndag, där vi ska sätta en ny styrelse och samla alla spelare för att se hur det ligger till. Vill vi rädda Besa så gör vi det.

Kommer du ingå i den nya styrelsen i så fall?

– Ja, inte för att jag vill, utan för att jag måste.

Har ni någon aning om hur det ser ut med spelare och tränare?

– De spelare vi ringt till har blivit lyckliga. Vad det gäller tränare så har vi två stycken vi pratat med. Den ena är svensk och helst ser jag en svensk tränare.

För Nehat Jashari blir det en intressant situation om Besa återuppstår. I så fall skulle han vara styrelseledamot i Besa och samtidigt spela i seriekonkurrenten Långemåla.

– Det är klart det blir en konstig situation, men jag kommer spela för Långemåla, det har jag lovat. Däremot låter jag helst bli att möta Besa.

Han tycker att Oskarshamn behöver en förening som Besa FF.

– Vi har tagit vårt ansvar och hjälpt många människor in i samhället. Om Besa läggs ner kommer problemen att öka. Många ”svenska” klubbar vill inte ha de ungdomar som kommer till oss. Vi har gjort mycket för Oskarshamn, nu hoppas jag företagen i Oskarshamn ställer upp och hjälper oss att rädda klubben.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.