"Jag är en av elitseriens bästa spelare"

Andreas Fröjd är som ett årgångsvin.
Han blir bara bättre och bättre ju äldre han blir.
– Det känns tufft att säga själv. Men, visst, jag är en av elitseriens bästa spelare, säger den 40-årige oskarshamnaren.
Nyheter • Publicerad 23 november 2010
Andreas Fröjd gör succé på ålderns höst.
Foto: Helsingborgs Dagblad
Andreas Fröjd gör succé på ålderns höst. Foto: Helsingborgs DagbladFoto: 

Volleybollveteranen Andreas Fröjd från Oskarshamn har haft en brokig karriär. Han debuterade i elitserien så sent som 1998. Efter tre elitseriesäsonger i Tierp och Uppsala valde han att trappa ner. I sex år spelade han på skoj i trean och ettan i Blekinge.

Men 2007 fick han för sig att göra en sista satsning. Mest för att testa om han fortfarande höll i elitserien. Efter två lyckade elitseriesäsonger i Lugi skrev han, inför förra säsongen, på ett tvåårskontrakt med toppklubben Örkelljunga.

Nu, nyss fyllda 40, står han på toppen av sin karriär.

– Jag har aldrig varit bättre. Det gick bra redan förra året, även om det tog ett tag att övertyga tränare om att jag skulle ha en plats. I år går det ännu bättre.

Örkelljunga har vunnit sina fem första matcher och leder elitserien före Falkenberg och Sollentuna. Andreas Fröjd har varit lagets härförare och ligger med i toppen av nästan alla statistiktabeller.

Han är bland annat elitseriens bästa servare och femte bästa poängplockare.

– Det känns tufft att säga själv, men, visst är du sanningen på spåren om du säger att jag är en av elitseriens bästa spelare, säger Fröjd, som spelar högerspiker.

– Högerspikern är spelaren som ska avgöra. Man får mycket passningar och behöver inte bry sig om försvaret. Det är bara att koncentrera sig på block och anfall.

Flera matcher har han varit helt dominant. I seriepremiären svarade han exempelvis gör makalösa 27 avgörande poäng.

Hur kommer det sig att du är så pass bra nu, i slutet av karriären?

– Volleyboll handlar mycket om erfarenhet och jag har klarat mig från skador. Sedan har jag ändrat lite på mitt sätt att leva. Tidigare år har det handlat om att ligga på soffan, grilla och dricka öl när säsongen var slut. Nu hade vi tre veckors sommaruppehåll innan vi körde i gång igen. Det gör väldigt mycket.

Och livet som elitvolleybollspelare är sannerligen ingen barnlek. Örkelljunga tränar sex pass i veckan plus matcher.

– Jag var lite tveksam till den höga träningsdosen i början. Jag var riktigt slut och orkade inte riktigt, men det har blivit bättre och bättre och nu märker jag verkligen att träningen gett resultat.

Landslaget?

– Jag är för gammal. De vill satsa på yngre. Dessutom spelar Sveriges bäste spelare, Marcus Nilsson (proffs i italienska Copra Piacenza), på min position. Honom går inte att konkurrera med.

Du är dubbel så gammal jämfört med många av dina med- och motspelare. Vad driver dig?

– Jag skulle vilja vinna ett SM-guld. Förra säsongen var första gången jag fick vara med om en semifinal, då förlorade vi femte och avgörande mot Linköping. I år hoppas jag vi kan gå hela vägen.

Kontraktet går ut efter säsongen, du har fyllt 40 – hur länge till spelar du?

– Antingen blir det här sista säsongen...eller så håller jag på några år till, säger Andreas Fröjd och skrattar.

Andreas Fröjd om...

...friidrottskarriären:

– Jag tog sex medaljer på veteran-SM på Öland i somras. Det var en hård kamp mellan mig och Mattias Sunneborn i många grenar. Jag vann längd (5,60) och tog silver i höjd (1,78), tresteg (11,14) och kula (11,80). I diskus (31,97) och spjut (36,48) blev det brons. Totalt har jag tagit en bit över 20 medaljer i veteran-SM.

...Oskarshamn:

– Det blir tyvärr inte jag åker hem så ofta. Någon gång på sommaren, mer är det inte. Men nu jag ska faktiskt upp och fira nyår.

...volleybollöner:

– Man tjänar inget på det här. Kanske någon tusenlapp i månaden, mer är det inte. De enda som tjänar lite är väl de utländska spelarna. Alla lag utom två har utlandsproffs.

...intresset för volleyboll:

– Vi har haft som mest 450 personer på en hemmamatch i år. Jag tycker det är ganska stort intresse. Helsingborgs Dagblad skriver faktiskt ganska mycket om oss, både inför och efter matcherna.

Andreas Fröjd

Ålder: 40.

Längd: 203 cm.

Bor: Helsingborg.

Yrke: Jobbar på lager i Lund och spelar volleyboll i Örkelljunga.

Klubb: Örkelljunga VK.

Tidigare klubbar: Tierp (elitserien), Uppsala (elitserien), Karlshamn (division 3), Karlskrona (division 1), Lugi (elitserien).

Familj: Sambon Rebecka Nilsson. Det vankas giftermål till sommaren.

Aktuell: Gör succé i elitserien i volleyboll. Han toppar flera individuella ligor och obesegrade Örkelljunga leder serien. Var i helgen med och spelade hem silvret till Örkelljunga, när Final four, eller Svenska cupen, avgjordes i Uppsala. Falkenberg vann.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.