Annons

IKO kvalklart - "Det största jag varit med om"

Sekunder från ett grymt säsongsslut.
Istället en obeskrivlig kvalglädje.
– Det största jag varit med om. Jag trodde jag skulle gråta nu, säger IKO-tränaren Fredrik Söderström.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2012
Sportchefen Roger Jönsson följde de andra matcherna via mobiltelefon och var den som meddelade om Malmös 1-0-mål.
Sportchefen Roger Jönsson följde de andra matcherna via mobiltelefon och var den som meddelade om Malmös 1-0-mål.Foto: Daniel Svensson
Linus Morin gjorde säsongens första mål när han kvitterade till 3-3 i andra perioden.
Linus Morin gjorde säsongens första mål när han kvitterade till 3-3 i andra perioden.Foto: Daniel Svensson
Fredrik Söderström kramar om sportchefen Roger Jönsson efter slutsignalen. Med 27 sekunder kvar av matchen kvitterade Nicklas Jadeland och tog IKO till förkvalserien.
? Det största jag varit med om. Jag trodde jag skulle gråta nu, säger IKO-tränaren Fredrik Söderström.
Fredrik Söderström kramar om sportchefen Roger Jönsson efter slutsignalen. Med 27 sekunder kvar av matchen kvitterade Nicklas Jadeland och tog IKO till förkvalserien. ? Det största jag varit med om. Jag trodde jag skulle gråta nu, säger IKO-tränaren Fredrik Söderström.Foto: Daniel Svensson
Ett 100-tal IKO-supportrar var på plats i Lindab Arena. Bortastå exploderade när Jadeland skickade in 4-4-målet.
Ett 100-tal IKO-supportrar var på plats i Lindab Arena. Bortastå exploderade när Jadeland skickade in 4-4-målet.Foto: Daniel Svensson

Slutminuterna i Lindab Arena var som hämtat från vilken klassisk filmrysare som helst. Eller, ja inte bara slutminuterna. Från första nedsläpp till sista pucksläpp blev det en klassisk match för IK Oskarshamn.

Det började med 1–0 och 2–1. Det vände till 3–2 och 4–3.

Annons

– Jag åkte hela tiden och kollade upp när det plingade på videoskärmen för att se vilka som gjort mål, säger Nicklas Jadeland.

Den ena streckkonkurrenten Mora körde över Borås. Men Malmö hade bara 0–0 i Uppsala och det skulle innebära att kvaldrömmen kunde bli sann även vid förlust. Men så plötsligt plingade det till på videoskärmen. Malmö hade gjort 1–0 i Uppsala. Knappt fem minuter återstod i lindab Arena. Huxflux så såg säsongen ut att gå mot sitt slut.

– Ärligt talat så var min tanke när jag såg det att det här ska jag bara avgöra. Jag vägrade att tänka tanken att säsongen skulle ta slut här, säger Nicklas Jadeland.

Minuterna rann i väg. IKO fick powerplay med knappt tre minuter kvar. Fredrik Söderström valde att inte plocka målvakten.

– Jag ville inte riskera ett baklängesmål, det räcker med en icing-rensning som kunde letat sig in, säger Söderström.

Trots massiv press blev det inget mål. Med knappt en minut kvar lämnade Linus Fernström sin kasse. IKO fortsatte att trycka på. Joakim Hagelin var placerad bakom mål, spelade in framför mål och där tryckte Jadeland in 4–4 och de cirka 100 tillresta IKO-supportrarna trodde inte sina ögon.

– Mitt viktigaste mål någonsin. En underbar passning från Hagelin, säger Jadeland som precis tagit emot hyllningar från IKO-klacken.

– De är helt fantastiska. Vi har varit riktigt bra på hemmaplan på sistone och det är tack vare dem. Det har varit ett grymt stöd.

Fredrik Söderström visste inte riktigt vad han skulle säga efter slutsignalen.

– Jag är helt tom. Det här är det största jag varit med om. Jag vet ju hur mycket det här betyder för grabbarna, fansen, ja hela staden.

Annons

Redan på söndag inleds kvalet och då gästar Rögle Arena Oskarshamn.

– En sak vet jag och det är att vi kommer vara jävligt redo på söndag. Vi är inte med för att se och lära. Vi ska ställa till en hel del jävelskap.

Hockeyallsvenskan

Rögle 4 (1, 2, 1, 0, 0) efter straffar

IK Oskarshamn 5 (2, 1, 1, 0, 1)

IKO: Andreas Valdix 2, Victor Löfstedt, Linus Morin, Nicklas Jadeland.

Så spelas förkvalserien :

Söndag 4 mars: 15:00: Malmö-Västerås, 18.00: IKO-Rögle.

Tisdag 6 mars: Västerås–IKO, Rögle–Malmö.

Onsdag 7 mars: Rögle–Västerås, IKO–Malmö.

Fredag 9 mars: Västerås–Rögle, Malmö–IKO.

Söndag 11 mars: IKO–Västerås, Malmö–Rögle.

Måndag 12 mars: Västerås–Malmö, Rögle–IKO.

Johnny Larsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons