Henrik Fransson tog JVM-brons: ”Inte fattat än”

Henrik Fransson är världens tredje starkaste junior. På onsdagen tog han JVM-brons i bänkpress.
– Jag har inte fattat det än, säger 22-åringen.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2014
Henrik Fransson tog på onsdagskvällen JVM-brons i bänkpress i danska Rødby. Oskarshamnssonen lyfte 240 kilo vilket också är nytt nordiskt rekord.
Henrik Fransson tog på onsdagskvällen JVM-brons i bänkpress i danska Rødby. Oskarshamnssonen lyfte 240 kilo vilket också är nytt nordiskt rekord.Foto: Per Hammenvik

Oskarshamnssonen Henrik Fransson har haft ett smått sensationellt 2014. Det började med att sistaårsjunioren tog SM-guld för seniorer i styrkelyft. I april följde han upp med att ta guld i junior-EM i St. Petersburg i Ryssland.

På onsdagskvällen kom nästa framgång.

Vid junior-VM i bänkpress i danska Rødby slog han nämligen till med ett brons.

– Jag kommer precis från prisceremonin och har nog inte hunnit smälta det än, säger Henrik Fransson när Sporten når honom i Danmark.

Fransson höjde sitt eget nordiska rekord från 232,5 kilo till 240 kilo. Med det vara han bara 2,5 kilo bakom polacken Mariusz Hintzke som tog silvret. Åt Goki Omuro fanns dock inget att göra. Japanen lyfte hela 260,5 kilo och satte med det nytt världsrekord.

Att vara världens tredje bästa junior i bänkpress – hur känns det?

– Som sagt har jag nog inte hunnit fatta det än. När jag står här och kikar på resultattavlan och ser mig själv på tredjeplats, ja, det är verkligen skithäftigt.

Hur rankar du det här?

– Kanske ser jag ändå EM-guldet i Ryssland som större. Av den anledningen att det var i styrkelyft, då man tävlar i alla tre grenarna (knäböj, bänkpress, marklyft). Det är det jag prioriterar.

Du har haft ett strålande år hittills, hur ser framtiden ut?

– Egentligen bara en enda tävling och det är den jag satsar allra hårdast på: JVM i styrkelyft i Ungern i höst. Det blir min sista tävling som junior och har varit det stora målet hela tiden.

Henrik Fransson tävlar för norrlandsklubben Öjebyns Ateltsklubb och bor tillsammans med sambon Elina Rönnqvist, även hon framgångsrik styrkelyftare.

– Vi har en lägenhet i Umeå, men under våren har det blivit mycket tid i Oskarshamn. Man kan säga att vi bor på båda ställena, säger Fransson, som påbörjade hemfärden mot Oskarshamn redan på onsdagskvällen.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.