Hemmapiloten har häng på täten

En knackig start. Men nu börjar det lossna för hemmaföraren Peter Isacsson, som ligger på en fjärdeplats totalt i segelflygs-SM
– Det är ganska okej, säger han.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2012
Det gula bogserplanet ser till att segelflygplanet tar sig upp på en bra höjd att starta sin flygning ifrån. Under SM-tävlingen släpper man på 700 meters höjd. ? Annars får man välja det själv, hittar man bra "stig" på 500 meters höjd kanske man släpper redan där, säger piloten Fredrik Johansson.
Det gula bogserplanet ser till att segelflygplanet tar sig upp på en bra höjd att starta sin flygning ifrån. Under SM-tävlingen släpper man på 700 meters höjd. ? Annars får man välja det själv, hittar man bra "stig" på 500 meters höjd kanske man släpper redan där, säger piloten Fredrik Johansson.Foto: Roger Carlsson
På lite håll ser man hur mycket yta som finns på flygfältet i Hultsfred. ? Det finns verkligen goda förutsättningar här, säger Fredrik Johansson.
På lite håll ser man hur mycket yta som finns på flygfältet i Hultsfred. ? Det finns verkligen goda förutsättningar här, säger Fredrik Johansson.Foto: Roger Carlsson
Inför starten så radar segelplanen upp sig. En imponerande syn, såväl på marken som när de är uppe i luften.
Inför starten så radar segelplanen upp sig. En imponerande syn, såväl på marken som när de är uppe i luften.Foto: Roger Carlsson
Ett bogserplan har precis lyft för att få upp ett segelplan i luften. Bogserplanen är gamla jordbruksbesprutningsplan som har pensionerats från sina tidigare uppdrag, och nu tjänstgör som hjälp för segelflygarna.
Ett bogserplan har precis lyft för att få upp ett segelplan i luften. Bogserplanen är gamla jordbruksbesprutningsplan som har pensionerats från sina tidigare uppdrag, och nu tjänstgör som hjälp för segelflygarna.Foto: Roger Carlsson
Peter Isacsson i sitt flygplan, som har en tillåten maxhastighet på 280 kilometer i timmen.
Peter Isacsson i sitt flygplan, som har en tillåten maxhastighet på 280 kilometer i timmen.Foto: Roger Carlsson
Klubbmedlemmen Fredrik Johansson styr klubbens egna segelflygplan, och visar vilken vidunderlig utsikt man kan få från segelplanet.
Klubbmedlemmen Fredrik Johansson styr klubbens egna segelflygplan, och visar vilken vidunderlig utsikt man kan få från segelplanet.Foto: Roger Carlsson

På 700 meters höjd så drar segelflygspiloten i en spak nere på vänster sida av benen, med effekten att bogserlinan släpper från planet och man är helt utlämnad åt naturens krafter. Därifrån gäller det att hitta uppvindar att segla på. En utmaning för segelflygarna på SM i Hultsfred med tanke på hur vädret har varit i mitten på veckan. På torsdagen var det bara en av tre klasser som kom upp i luften.

– Det optimala segelflygsvädret är en vårdag när det är lite kyligt i luften, men solen gassar på. Då blir det stora temperaturskillnader, säger Peter Isacsson, den enda lokala piloten som är med och tävlar i SM.

Isacsson ligger på fjärde plats totalt i 16-metersklassen, en placering han är tillfreds med.

– Det är ganska okej. Det är duktiga piloter med och tävlar, säger Isacsson.

Som enda pilot att representera hemmaklubben och därmed flyga på hemmaplan så känner Peter att han ändå har en viss fördel gentemot konkurrenterna.

– Lite fördel har man ju, man vet var man kan landa om man skulle behöva göra en utelandning. Så man kan vara lite lugnare i sinnet när man är ute, säger han.

Faktum är att han tvingades till en utelandning under den första dagens tävlingar. Då tog han mark vid Järnforsen.

– Det har varit ovanligt mycket utelandningar i år, säger Isacsson.

Hur kommer man in på det här med segelflyg egentligen?

– Jag började med hängflygning när jag var 20 år, och höll på med det i 15 år. Sen började jag med segelflyg. Jag har egentligen alltid varit intresserad av flygning, allra helst flygning utan motorer. Det roligaste är att man utvecklas och lär sig hela tiden. Man skapar en erfarenhetsbank vid olika situationer, säger Peter Isacsson.

SM-tävlingen på flygplatsen är den första tävlingen som hemmaklubben, Nordöstra Smålands flygklubb, arrangerar på länge.

– Det är faktiskt förbundet som har tjatat på oss att arrangera SM. Vi har ju otroligt goda förutsättningar här på flygplatsen, säger Fredrik Johansson, funktionär från hemmaklubben.

Erik Lindrén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.