Elitback klar för Craftstaden

Craftstaden har gjort klart med föreningens största värvning genom tiderna.
Samuel Olsson, 25, från SSL-laget Jönköpings IK är klar.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2014
Samuel Olsson spelade den gångna säsongen ordinarie i SSL-laget Jönköping. Till hösten representerar han Craftstaden i division 1. "Klubben har aldrig varit i närheten av att göra en sådan här värvning tidigare", säger sportchefen Robert Nilsson.
Samuel Olsson spelade den gångna säsongen ordinarie i SSL-laget Jönköping. Till hösten representerar han Craftstaden i division 1. "Klubben har aldrig varit i närheten av att göra en sådan här värvning tidigare", säger sportchefen Robert Nilsson.Foto: 

På tisdagsmorgonen presenterade Craftstaden en smärre bomb. 25-årige backen Samuel Olsson från Jönköpings IK ansluter till division 1-laget.

Olsson spelade den gångna säsongen ordinarie i JIK, som trillade ur Svenska Superligan (SSL, landets högsta serie).

– Personligen gick det bra för mig, jag hoppas kunna bidra med lite rutin i Craftstaden. Som spelare har jag väl min styrka i defensiven. Jag är hyfsat brytningssäker, säger Samuel Olsson ödmjukt.

Den första kontakten togs så sent som förra onsdagen. I lördags var Craftstadens sportchefer, Robert Nilsson och Thommie Erlandsson, på plats i Jönköping och kontraktet skrevs under.

– Det har gått snabbt och helt ärligt så är det här bättre än vad vi hoppades på. Vi siktade på att få hit någon spelare från allsvenskan, men att kunna värva en som varit ordinarie i SSL, det överträffar våra förväntningar. Det har klubben aldrig varit i närheten av att göra tidigare, säger Robert Nilsson.

Helt tagen ur luften är dock inte flytten för Samuel Olsson. Hans hustru, Irina Olsson (tidigare Brenander), kommer från Oskarshamn. Dessutom är Craftstadenbacken Fredrik Lindh tillsammans med Irinas syster.

– Så det finns Oskarshamnskopplingar, det gör det. Men det var lite slumpartat jag fick kontakt med Craftstaden genom Fredrik och så hade frugan lite hemlängtan, hon har inte bott i Oskarshamn på länge, säger Samuel Olsson, som dock har väldigt lite koll på sin nya hemstad.

– Faktiskt har jag aldrig varit och spelat i Oskarshamn och vet ingenting om mina nya lagkamrater. Det blir spännande.

Klubben har hjälpt honom med ett arbete i Oskarshamn, men i förlängningen har Olsson andra planer.

– Jag ska söka polishögskolan, så jag spelar i Craftstaden till jag kommer in. Det troligaste är att det blir tidigast nästa höst, så minst en säsong lär det nog bli i alla fall.

Flyttlasset till Oskarshamn går den 1 augusti. Under sommaren kommer Samuel Olsson att dels köra sommarträning med Jönköping, dels på egen hand.

Craftstadens sportchefsduo säger att klubben har som mål att försöka värva in spelare utifrån. 2012 värvades nuvarande kaptenen, Adam Waktel, från Visby och nu alltså Olsson.

– Vi har hela tiden haft bra koll på spelare här i närheten, men nu har vi under några år byggt upp ett större kontaktnät, säger Thommie Erlandsson.

Spelare som Craftstaden försökt locka

? Christian Klintorph, Westerviks IBK – inte svarat än

? Peter Hirchman, Westerviks IBK – tackat nej

? David Wikingsson, Lagan IBK – tackat nej

? Alexander Salomonsson, Ticino (Schweiz) – tackat nej

? Fredrik Åhlberg, IFK Arboga IBK – tackat nej

Utöver dessa har Craftstaden ett antal kontraktsförslag ute, som fortfarande är öppna.

Samuel Olsson

Ålder: 25.

Position: Back.

Klubbfattning: Höger.

Längd: 193.

Vikt: 93.

Säsonger i SSL: 2.

Tidigare klubbar: Fagerhult Habo IBK, Jönköpings IK.

Aktuell: Har skrivit på för Craftstadens IBK i division 1.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.