Danmark firade guld – Sverige kom sist

Danmark vann lag-VM-finalen i speedway i Målilla före Australien, Ryssland och Sverige. Medan danskarna studsade runt segerrusiga var besvikelsen mycket stor i det svenska lägret.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2012
Danmarks segerlag från vänster Nicki Pedersen, Michael Jepsen Jensen, coach Anders Secher (bak), Niels-Kristian Iversen and Mikkel B Jensen, jublar på prispallen efter segern i lördagskvällens Lag-VM final i Speedway på Motorstadion i Målilla.
Danmarks segerlag från vänster Nicki Pedersen, Michael Jepsen Jensen, coach Anders Secher (bak), Niels-Kristian Iversen and Mikkel B Jensen, jublar på prispallen efter segern i lördagskvällens Lag-VM final i Speedway på Motorstadion i Målilla.Foto: Ted Karlsson / SCANPIX /

– Vi hade siktat högt, det var guld eller inget. Luften gick helt enkelt ur oss, sade svenske lagkaptenen Andreas Jonsson.

Danmark tog hand om ledningen i lag-VM-finalen efter tio av de 20 heaten, och hade ledningen med fem poäng inför de fyra sista heaten. Det blev ändå spännande på slutet när Australien lyckades med Chris Holder som joker i heat 18, då skilde bara en poäng mellan topplagen.

Holder fick se sig besegrad av unge Michael Jepsen Jensen i heatet efter, danskarna var då två poäng upp.

– Det var riktigt nervöst inför sista heatet. Jag hade bana fyra som var skitdålig men jag visste ändå vad jag skulle göra, sade danske lagkaptenen Niels Kristian Iversen som tog en poäng.

Det viktiga för Danmark var dock att Australiens Jason Crump kom sist, Danmark hade säkrat sitt första lag-VM-guld sedan 2008. Den danska glädjen gick inte att ta miste på. Nicki Pedersen studsade och jublade hela sista heatet. Danmark körde in 39 poäng, Australien 36, Ryssland 30 och Sverige 24.

– Med all respekt för alla de andra lagen så var vi bäst, vi var enda laget som inte använde joker. Vi hade en helt underbar sammanhållning hela veckan, sade Iversen och log med hela ansiktet.

– Helt galet, sade Pedersen. Som våra unga killar kör, de ger 112 procent i varje läge, jag är så imponerad av dem.

Danske förbundskaptenen Anders Sacher chansade lite genom att satsa på ett ungt lag, ratade VM-trion Hans Andersen, Kenneth Bjerre och Bjarne Pedersen. Ett lyckat drag, Michael Jepsen Jensen och Mikkel B Jensen var båda riktigt bra.

Den svenska insatsen var inte lika vass. Andreas Jonsson inledde mycket bra och efter åtta heat hade Jonsson på egen hand tagit nio av de elva poäng Sverige erövrat så långt. Sen tappade Jonsson också lite fart.

– Cykeln gick inte som den skulle i tredje och fjärde heaten, nåt var fel. Vi hade siktat på att ta guld, det var liksom det eller inget. När vi inte hängde med de andra lagen gick luften ur oss, sade Jonsson besviket.

Jonsson var bäste svenske poängplockare med elva poäng, Fredrik Lindgren tog nio, Tomas H Jonasson tre och Peter Ljung en.

– Inte bra, sade Lindgren. När vi kom efter i början satte det sig på humöret. Banan var svår i början, men det är inget vi kan skylla på, det var lika för alla.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.