Andreas Jonsson vann i Bydgoszcz

Andreas Jonsson vann säsongens sista VM-tävling i speedway. Det räckte ändå inte för att säkra en plats i nästa års VM-serie, en futtig poäng saknades. Hans chans att få ett wildcard nästa säsong ökade dock rejält.
– Jag har gjort mitt, nu är det upp till andra att bestämma, sade Jonsson.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010
Andreas Jonsson vann i Bydgoszcz ? men riskerar trots det att stå utanför GP-serien.
Andreas Jonsson vann i Bydgoszcz ? men riskerar trots det att stå utanför GP-serien.Foto: MARTIN MEISSNER

Andreas Jonsson var på jakt efter en plats bland de åtta första, och säkrad plats i nästa års VM-serie. Det lyckades inte riktigt.

Jonsson vann tävlingen på sin polska hemmabana i Bydgoszcz. I finalen fick han välja bana som trea, var tvåa ut ur första sväng men kunde passera Chris Harris på insidan redan på första varvet.

Totalt fick Jonsson ihop 95 poäng, en mindre än Chris Holder som slutade åtta.

– Vi får se vad som händer. Jag har inte pratat något med arrangörerna om framtiden. VM-säsongen som varit har inte varit bra men jag tycker ändå att framtiden är ljus, sade Jonsson.

För världsmästaren Tomasz Gollob blev tävlingen inte vad han hoppats. Gollob skadade tidigare i veckan en vrist när han körde motocross och efter seger i sitt första heat fick han stopp i sitt andra, bröt tävlingen efter det tredje när smärtorna blev för stora.

– Förlåt, sade han till publiken som hyllade honom rejält.

Silvermedaljen gick till också till Polen genom Jaroslaw Hampel som höll undan för Jason Crump, Australien. Båda noterades för sex poäng i Bydgoszcz.

Fredrik Lindgren blev tvåa i grundtävlingen, bakom Nicki Pedersen. Lindgren slutade sedan sist i sin semifinal. Han blev totalt elva i VM men har ändå VM-platsen nästa säsong säkrad.

– Resultatet av årets VM-serie blev väl inte riktigt vad jag hade hoppats. Men det har varit väldigt tufft. Det räcker med att titta på vilka bra förare som är utanför topp åtta, sade Lindgren.

– För mig del känns det väldigt skönt att jag klarade kvalet och av egen kraft är klar för nästa års VM, fortsatte han.

Magnus Zetterström avslutade sin debutsäsong i VM-sammanhang med sju poäng, en för lite för semifinal.

– Det har varit en speciell känsla att köra VM. Jag hoppas alla som stöttat mig njutit lika mycket som jag, sade Zetterström.

Zetterström slutade på 13:e plats i VM-tabellen, nästa år är han andrereserv i VM-serien och kan därmed få göra ytterligare framträdande i VM-sammanhang.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.