Andreas Jonsson ny lagkapten i Dackarna

Förra året var Peter Karlsson Dackarnas lagkapten i jakten på guld.
I år blir det Andreas Jonsson, 30 år.
– Han är en naturlig ledare, säger Dackarnas lagledare Mikael Karlsson.
Nyheter • Publicerad 1 april 2011

Drygt en månad återstår till elitserien i speedway gasar igång. Dackarna har sedan länge haft laget som ska jaga guld i sommar klart. Nu har lagledaren Mikael Karlsson dessutom utsett sin nya lagkapten efter Peter Karlsson som lämnat för moderklubben Örnarna.

Det blir Andreas Jonsson, som tidigare varit lagkapten och går in på sin sjunde säsong i Dackarna, som ska leda laget.

– Han är en naturlig ledare både på banan och i depån och vill framförallt hjälpa övriga i laget hela tiden, säger Karlsson.

Var Jonsson ett självklart val?

– Holta är också en mycket bra ledare och de är väl nästan likvärdiga, men han är inte särskilt bra på att passa tider och då håller det inte att vara lagkapten, skrattar Karlsson som funderade en hel del innan han gjorde valet av kapten.

– Jag funderade på en hel del olika alternativ. Andreas är en ledare vare sig han är kapten eller inte och kanske kan andra förare växa och höja sig med det förtroendet, men till slut valde jag Jonsson. Nu är jag ensam lagledare och då är det väldigt tacksamt att ha honom som ett bollplank.

Karlsson har en allt tätare kontakt med sina förare nu när säsongen närmar sig. Samtalsämnena kunde dock varit roligare enligt Karlsson.

– Det har varit mycket tråkigt snack kring ljuddämparna. Det senaste jag hört är att förarna i Polen nu har gjort helt om och de vill köra med den nya dämparen. Vi får hoppas det löser sig för oss med Rune Holta och Rafal Szombierski i vilket fall.

Upptakten inför säsongen blir inte optimal då hela laget inte kommer att träffas samtidigt någon gång innan seriepremiären borta mot Indianerna den 3 maj.

– Under Lagcupen i Vetlanda 15-16 april kommer Fredrik Lindgren och Ricky Kling finnas med, men de har match i England när vi har Målilla Challenge och kan tyvärr inte medverka.

Någon upptaktsträff likt den förra året har det inte heller blivit i år.

– Klubben sa ifrån om det. Det gick inte att hitta något bra datum. Förra året blev det bara under en eftermiddag och det är inte lönt. Det skulle vara en helg i sådana fall, men det gick inte att få ihop.

15-16 april: Lagcupen i Vetlanda.

19 april: Pressupptakt i Stockholm med samtliga elitserielag.

26 april: Målilla Challenge. En internmatch körs i år istället för ett dubbelmöte mot annat elitseriemotstånd som förra året.

3 maj: Elitseriepremiär borta mot Indianerna.

Johnny Larsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.