Ytterligare förseningar väntar hamnsaneringen

Naturvårdsverket överklagar nu det tillstånd hamnen fått för sin fortsatta verksamhet.
Oskarshamn • Publicerad 12 juni 2013

Det var dagen före Miljööverdomstolen hade förhandlingar i Oskarshamn som beslutet för hamnverksamheten meddelades av miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen. De hade då prövat ärendet sedan 2007.

Beslutet är av stor vikt för hamnsaneringen och under förhandlingen blev representanterna från Naturvårdsverket och Havsvattenmyndigheten, Hav, överraskade av beslutet. Även de sistnämnda har för övrigt överklagat beslutet.

Därför kommer nu överklagandena ungefär lika säkert "som ett brev på posten" från de två myndigheterna.

– Det här följer den ordning det gjort hittills med fördröjningar av hamnsaneringen om jag ska uttrycka mig diplomatiskt, säger kommunens beställarombud för hamnsaneringen, Rolf Persson.

Han får mer vatten på sin kvarn när han får höra att båda myndigheterna begär anstånd med att utveckla sin talan till 31 augusti på grund av semestertider.

– Vi får hoppas att förvaltningsrätten, som prövat hamnsaneringen tidigare, begränsar den tiden i alla fall, säger Rolf Persson.

Naturvårdsverket begär också inhibition, vilket innebär att inga åtgärder får vidtas om förvaltningsrätten går med på det.

De vill heller inte att hamnbolaget ska få något verkställighetsförordnanden. I praktiken innebär det att Naturvårdsverket sätter käppar i hjulen för att komma igång med byggandet av ön Grimskallen, vilket dock är den andra delen av hamnsaneringen.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.