Vakt på bussen efter ofredanden

Oskarshamn Artikeln publicerades

En vakt har nu satts in på de bussar skoleleverna åker med till och från Fårbo/Figeholm. Orsaken är de polisanmälningar om sexuellt ofredande som kommit in under de senaste dagarna.

Det är åtskilliga anmälningar om sexuellt ofredande som nu kommit in till Oskarshamnspolisen. Två av dem är förknippade med buss 45 som går till och från Figeholm.

– En 13-åring ofredades i kön till bussen den 28 januari, en 16-årig flicka anmälde i onsdags att hon också blivit utsatt för sexuellt ofredande. En ung man hade lutat sig över gången och tagit med handen på höfterna och låren, säger utredningschef Anders Pernius.

Han berättar att flickan kände sig utlämnad eftersom det var ett helt gäng unga män som samtalade på sitt språk och var glada och skrattade åt tilltaget.

  OT har också skrivit om en kvinna i 25-årsåldern som blev utsatt på Södra Långgatan när hon gick med matkassar. Även där var det skrattande och glammande män i grupp när någon tog tag om hennes rumpa.

  – Hon blev helt överrumplad och chockad och tappade sina kassar.

  För några veckor sedan var det också en kvinna i 20-årsåldern som blev antastad på Hamngatan och även hotad.

  – Där har vi en identifierad man som vi ska plocka in på förhör, säger han.

  Även i Södertorn inträffade för drygt en vecka sedan ett ofredande och rån på mobiltelefonen.

  – Där har vi inga uppslag ännu att gå på, säger Anders Pernius.

  Han uppmanar nu alla som utsätts för ofredande att omedelbart polisanmäla.

  – Det är inte bra när det drar ut på tiden.

  Anders Pernius ser allvarligt på situationen.

  – Skolbarnen ska kunna känna sig säkra och trygga på väg till och från skolan. Vi har också kontaktat skolan, säger Anders Pernius.

  Bildningschefen Matz Ingvarsson säger att skolan nu satt in vakt på bussen under torsdagen och fredagen.

  – Det reser väldigt många på de här bussarna numera. Vi får diskutera med KLT om de ska separera på skolbussar och allmänna bussar eftersom det är överfullt. Men de måste också få tid att få fram fler bussar för att det ska kunna fungera, säger Matz Ingvarsson.

  James Benoda, platschef vid Hero Figeholm Camp, berättar att man har flera informationsmöten om förhållningssättet här. De har också startat upp ett utbildningsprogram i Norge med föreläsare som de tänker introducera här inom kort.

  – Vi har haft många informationsmöten, men det behövs fler, säger han.