Vägrades betala med tusenlapp

– Jag fick inte betala med min tusenlapp, trots att jag hämtat den på Swedbank.
Oskarshamn • Publicerad 20 juni 2013

Eddy Holmberg, 74 år, är förbaskad på sin butik Ica Nära Södertorn som han handlat i under 48 år.

– De sa att den saknade en folieremsa och då fick jag inte betala med den. Men när jag har betalat på andra håll har det inte varit några problem, säger Eddy Holmberg, som inte vill använda kort.

När Oskarshamns-Tidningen ringer Ica Nära i Södertorn svarar den kassörska som inte tagit emot tusenlappen så här:

– Vi har fått sådana instruktioner från vår chef att vi inte ska ta emot tusenlappar som saknar silverremsan, berättar hon.

Chefen var ledig under onsdagen och kunde inte nås för en kommentar.

I Sverige finns för närvarande två typer av tusenlappar som är giltiga betalningsmedel. Den ena kom 2006 med ett folieband och lite andra säkerhetsdetaljer.

Den andra kom 1989 och slutar gälla som betalningsmedel vid nyåret. Den är mer känslig för förfalskningar, men fortfarande giltig som betalningsmedel.

Under 2015 kommer en ny tusenlapp med ännu högre säkerhetsdetaljer att släppas. Den har en bild av Dag Hammarskjöld på sig.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.