Vädret – fortfarande ett problem
Problemen med översvämningar fortsatte under torsdagen och SMHI varnar för att kulmen för de höga vattenflödena inte är nådd, utan nås först i slutet på veckan. I vissa små och medelstora vattendrag i Kalmar län beräknas flödet nå varningsklass 1. Längs kusten, norr om Kalmar, kan flöden lokalt nå varningsklass 2, enligt SMHI. Det innebär att väderutvecklingen kan innebära fara för allmänheten och orsaka stora materiella skador samt stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.
Bron vid Fredriksbergs herrgård stängdes igår av efter att det uppstått ett hål i bron.
– Nu får den vara avstängd ett tag av säkerhetsskäl, säger Lars-Ivar Fellt, gatuingenjör på Oskarshamns kommun.
Bron kommer att lagas så småningom men vattnet behöver sjunka undan först.
Lars-Ivar Fellt har varit vid flera vattendrag i kommunen för att inspektera vattenflödet, bland annat vid Klämnabäcken.
– Där kan jag se med blotta ögat att vattnet har sjunkit sen i onsdags, säger han.
Även i Döderhultsbäcken upplever han att vattennivån har sjunkit, men i Skallarebäcken som också kallas Saltviksbäcken är läget det omvända.
– Där känns det som att vattenflödet hade stigit, säger Lars-Ivar Fellt.
I ett av husen vid bäcken har det också börjat komma in vatten.
Förutom översvämningsproblemen var också 129 hushåll i Misterhult utan el under torsdagen som en följd av vädret.
Marianne Norberg, säkerhetssamordnare i Oskarshamns kommun, upplever inte att läget är extremt akut i Oskarshamns kommun, men vattnet kan ställa till problem om översvämningarna fortsätter.
– Det som kan inträffa är att marken blir underminerad. Det är en generell risk när det är mycket vatten över allt, säger hon.
Bor man vid ett vattendrag som riskerar att översvämmas påpekar Marianne Norberg kan det vara bra att plocka bort bryggor, hopptorn och annat som annars kan följa med nedströms. Man kan också bygga barriärer för att skydda huset mot översvämning.