Utbyggnad av sjukhus planeras nästa år

Redan nästa år ska tillbyggnaden av fem nya operationssalar på sjukhuset i Oskarshamn påbörjas.
Oskarshamn • Publicerad 2 februari 2006

I alla fall om om de fyra borgerliga gruppledarna i landstingets politiska ledning får sin vilja igenom då landstingsstyrelsen i dag, torsdag, sammanträder för första gången i år.

Den borgerliga majoriteten vill satsa för att på så sätt stärka länets sjukvård inför framtiden. På onsdagen bjöd därför landstingets politiska ledning Anders Andersson (kd), Malin Petersson (m), Christer Jonsson (c) och Lars Hamrin (fp) in till presskonferens där man presenterade hur man de senaste tre åren lyckats vända landstingets ekonomiskt stora minus till ett relativt stort plus.

En trendbrytning - Det här är en trendbrytning av det ständiga underskottet, säger landstingsstyrelsens ordförande Anders Andersson.

Mellan 1994 och 2002 har landstinget redovisat ett ständigt underskott på mellan 123 och 209 miljoner kronor per år med undantag för 1996 då man kunde redovisa ett positivt resultat på 26 miljoner tack vare att man sålde ett antal sjukhem till länets kommuner. När sedan den borgerliga majoriteten tog över 2003 beslutades att ett kraftigt sparpaket skulle genomföras de kommande åren för att på så sätt få ordning på ekonomin. Detta, i kombination med positiva börsnoteringar, har gjort att man nu för första gången på många år kan redovisa ett ordentligt plus.

- En redovisning från landstingsdirektören Alf Jönsson visar att vi under 2005 ligger på plus 170 miljoner kronor, säger Anders Andersson.

Han tillägger också att man i budgeten räknat med ett plus på 40 miljoner, men som i verkligheten blev 143 miljoner och som nu alltså vuxit ytterligare och blivit 170 miljoner kronor.

Tack vare den positiva tillväxten hoppas den borgerliga majoriteten nu på att få igenom sitt förslag att tidigarelägga såväl tillbyggnaden av operationssalarna på sjukhuset i Oskarshamn som underhållet av ventilationssystemen på länssjukhuset

i Kalmar och en ombyggnation av vuxenpsyk i Kalmar. Enligt vad som tidigare sagts skulle det först 2011 göras en tillbyggnation med fem operationssalar i Oskarshamn.

- Detta vill vi påbörja redan nästa år, säger Anders Andersson.

Enligt det borgerliga förslaget innebär detta att man under 2007 lägger 16 miljoner kronor på tillbyggnaden och sedan ytterligare 15 miljoner året därpå.

- De tillbyggda operationssalarna gör att de gamla salarna kan användas som avlastning för Kalmar och Västervik när det blir ombyggnationer där, och detta gör i sin tur att Oskarshamns sjukhus blir en verklig länsresurs, säger Malin Petersson.

Tidigarelägga arbete När det gäller det eftersatta underhållet av ventilationssystemen på sjukhuset i Kalmar anser den borgerliga kvartetten att det tack vare det ekonomiska resultat man nu uppvisar är fullt möjligt att tidigarelägga detta underhållsarbete med tre år och påbörja även detta nästa år. Även ombyggnaden av vuxenpsyket i Kalmar hoppas man nu kunna tidigarelägga med tre år, från 2013 till 2010.

- Att strunta i fastighetsförsörjningen är ingen god ekonomi och det är därför vi nu, när vi har en förbättrad ekonomisk situation, måste satsa för att stå oss i framtiden, säger Malin Petersson.

Rebecca Ughemark
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.