Upp till husägaren att rensa fläkten

Det är inte längre lag på att sotaren ska rensa din köksfläkt och imkanal. Men lagen om att det måste göras finns kvar.
Oskarshamn • Publicerad 23 oktober 2010

När lagen ändrades för sex år sedan fick alla villaägare bestämma om de ville stå kvar i Oskarshamnssotarnas kundregister eller inte.

– Rensningskravet finns kvar, men man får göra det själv om man vill. Vi rensar i olika intervall hos olika villaägare beroende på hur ofta man vill ha det gjort, berättar skorstensfejarmästare Claes Jönsson.

Intervallen är ofta mellan 3-6 år. Oftast kontaktas flera villaägare inom samma område samtidigt. Då är det också en del som hör av sig till sotarna. En del undrar över vad det är för rensning, andra vill inte längre köpa tjänsten.

Men det finns också de som inte blir påminda om att rensningen måste göras. Det är de som köpt en fastighet de senaste sex åren och den tidigare ägaren sagt upp avtalet med sotaren.

– Det hinner hända mycket på sex år. Ansvaret ligger hos fastighetsägaren. Om det skulle hända något, om det blir en brand i spisfläkten, så kan det bli en tvist med försäkringsbolaget om man inte har följt rensningskravet, säger Claes Jönsson.

Många rengör sina spisfläktar själva men han påpekar att det inte räcker med att rengöra det som droppar fett på spisen. Av brandsäkerhetsskäl måste även inkanalen och till den påkopplad takfläkt rensas. Dessutom behöver takfläktar och frånluftskanaler från badrum och tvättstuga också rensas. Det finns inga krav på det men behövs för att ventilationen i fastigheten ska fungera tillfredsställande.

Anette Swärd
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.