Tungjobbat när strejken tog slut
På måndagen återgick städerskor, vaktmästare, skolmåltidspersonal, barnskötare, personal inom sophanteringen med flera grupper inom Kommunal i Oskarshamn som under två veckor strejkat till sina jobb. Fortfarande strejkar dock de kommunala parkeringsvakterna.
Att de flesta kommunalare gått tillbaka till jobbet innebär bland annat att skolorna nu kan städas igen. Dessutom kan eleverna åter äta i skolbespisningen och slipper ta med sig mat hemifrån.
En av dem som började jobba på måndagen igen var Fatima Tuzlo. Redan klockan fem på måndagsmorgonen var hon på plats på Kristinebergsskolan som varit öppen hela tiden under de två veckor strejken varat. Hon och hennes två kolleger som städar skolan möttes av golv som smutsats ned av sand och grus som dragits in, pappersskräp och stora dammtussar.
Eloge till eleverna
Värst var det på toaletterna. Där fanns papperskorgar, överfulla av använda pappershanddukar som också hamnat på golvet, rejält nedsmutsade handfat och toalettstolar.
Två veckor utan städning sätter sina spår.
- Men jag tycker att eleverna ska en eloge. De har skött sig bra. Det kunde ha varit mycket värre, säger Jasmina Zeinic.
Strejken fick effekt
- Jag har tjatat under hela terminen på eleverna på avdelning Järven att de skulle ställa sin skor så att jag kommer åt att städa. Men först nu under strejken har de gjort som jag velat.
Jasmina Zeinic har inte varit hemma hela tiden under strejken.
- Jag har arbetat en och en halv timme per dag med att städa träningsskolans lokaler. Det arbetet var undantaget från strejken.
Fatima Tuzlo, höll på att städa sporthallen när OT kom till skolan vid sjutiden på måndagsmorgonen.
- Det var mycket tungt i dag. Jag fick ta rejält med vatten för att få golvet i sporthallen rent, sade hon.
14 290 kronor i månaden
Båda städerskorna var gada över att vara tillbaka på jobbet.
- Jag hoppas att strejken gör nytta så att vi får högre lön. I dag har jag 14 290 kronor i månaden, säger Jasmina Zeinic.
Inte heller på kommunens barnstugor har det städats de senaste två veckorna. Barnen har inte kunnat hjälpa till att hålla i ordning på samma sätt som eleverna i grundskolan och gymnasiet. Därför hölls sammanlagt sex avdelningar på två barnstugor stängda även på måndagen för att städpersonalen skulle kunna göra rent ordentligt innan barnen kommer tillbaka.
Måltidspersonalen har också varit uttagen i strejk och eleverna har då fått ta med sig mat hemifrån. En del har köpt pizza och annan snabbmat. Från och med måndagen servereras nu åter lagad mat i skolmatsalarna.
Även sophanteringen kom i gång på måndagsmorgonen. De tolv renhållningsarbetare som varit ute i strejk hade fullt upp sin första arbetsdag och jobbade även en del övertid.
På flera håll, framför allt inom hyreshusområden, var det fullt
i sopkärlen och sopor hade slängts utanför sophusen. I stället för sidolastare användes en baklastare för att få plats med fler säckar.
Hyreshus prioriteras
Hushållavfall från hyreshus, affärer, restauranger och en del institutioner där man haft extra containrar prioriterades.
- I villaområden kör vi normala turer, vilket innebär att vi inte tömmer alla sopkärl där i dag, måndag, säger renhållningschef Lennart Andersson.
Även i glesbygden får man vänta ett tag.
- Det är viktigare att ta hand om soporna i tätorterna. På landsbygden gör det inte så mycket om de finns kvar ett tag till.
Återvinningsstationerna öppnades också på måndagen. Även där hade sopor slängts utanför fulla containrar och behållare.
Lennart Andersson räknar med att det kanske tar uppemot 14 dagar innan sophanteringen fungerar normalt igen. Då kör man ändå med dubbel bemanning på bilarna för att få undan så mycket sopor som möjligt.