Annons

Tuff kontroll av ölförsäljning

- Om folkölsförsäljarna vägrar ge sig till känna blir det polisanmälan
Oskarshamn • Publicerad 5 januari 2002

Oskarshamns alkoholhandläggare Jörgen Skeppstedt förklarar att det inte blir roligt för livsmedelsbutiker, kiosker och bensinstationer som försöker hemlighålla att de säljer folköl. Kommunen ska nu se till att den nya och betydligt hårdare lagen mot folkölsförsäljning efterföljs. Hittills har 19 av folkölsförsäljarna i Oskarshamns kommun anmält att de säljer folköl vilket är det första steget enligt den nya lagen. Varje försäljare ska snart besökas av alkoholhandläggaren och då ska flera punkter följas om det ska bli tal om någon fortsatt försäljning Bland annat gäller det matreglerna.

- Försäljningsstället måste även erbjuda möjligheten att inköpa en middag som kunden kan laga till i hemmet. Det går alltså inte för sig med endast lite chips, varmkorv eller en påse bullar, säger Jörgen Skeppstedt.

Annons

Måste anmäla sig

Den nya lagen innebär inte enbart att folkölsförsäljarna måste anmäla sig. Två andra viktiga punkter är att de även måste utse speciellt ansvariga för folkölsförsäljningen och att de måste skapa ett eget tillsynsprogram.

- Programmet inkluderar exempelvis att personalen i kassorna ska känna till vem de får neka försäljning och vem de måste neka försäljning, säger Jörgen Skeppstedt.

Kommunen har sänt ut riktlinjer och checklistor om hur programmet ska se ut samt hur de nya sanktionsreglerna ser ut. Reglerna har ändrats rejält och straffen är hårdare.

- Ölen kan nu tas i beslag av polisen vilket inte gick tidigare. Innehav av folköl utan att man anmält sig innebär olovligt innehav av alkoholdryck vilket kan leda till böter eller fängelse. Dessutom har nu försäljningsförbudet förlängts till tolv månader, säger Jörgen Skeppstedt.

Har skött sig bra

Oskarshamns folkölsförsäljare har hittills skött sig mycket bra avseende anmälningsplikten. I Göteborg har endast två procent anmält sig och i Malmö är siffran cirka 12 procent enligt Dagens Handel. Jörgen Skeppstedt kan dock konstatera att det finns fler än 19 folkölsförsäljare i kommunen och de som ännu inte anmält sig har ytterligare ett par veckor på sig. Skeppstedt tycker om den nya lagen.

- Folköl är en inkörsport till alkohol för många ungdomar. Det var inte bra tidigare då affärer sålde öl utan laglig rätt. Nu hoppas vi att åklagaren verkligen följer upp detta så att lagen inte blir en papperstiger.

Marcus Oscarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons