Annons

Tända ljus för alla saknade

Tusentals ljus lyste upp novembermörkret när människor vallfärdade till de olika kyrkogårdarna på alla helgons dag.
Oskarshamn • Publicerad 3 november 2018
På den nya askgravlunden på Västra begravningsplatsen möts besökaren av en vattenspegel innan gravpaviljongen i granitsten, som namnplattorna sitter på.
På den nya askgravlunden på Västra begravningsplatsen möts besökaren av en vattenspegel innan gravpaviljongen i granitsten, som namnplattorna sitter på.Foto: Per Edwardsson

Dagen firas alltid lördagen mellan den 31 oktober och 6 november. Sedan 1953 är det en allmän helgdag.

Marschaller längs gångarna gjorde det lättare att ta sig fram när mörkret till slut lade sig över Västra begravningsplatsen.
Marschaller längs gångarna gjorde det lättare att ta sig fram när mörkret till slut lade sig över Västra begravningsplatsen.Foto: Per Edwardsson

På söndag är det alla själars dag, men de båda dagarna hör ihop, eftersom det handlar om våra döda.

Så här stämningsfullt kunde det se ut vid gravplatserna där folk hade tänt ljus för sina nära och kära.
Så här stämningsfullt kunde det se ut vid gravplatserna där folk hade tänt ljus för sina nära och kära.Foto: Per Edwardsson
Annons

Alla helgons dag har dock fokus på alla helgon. Två kända helgon är den heliga Birgitta och Franciskus. På Västra begravningsplatsen i Oskarshamn samlades många för att tända ljus och minnas de som gått före.

Prästen Jonna Hennig höll i kvällsandakten vid gamla gravkapellet. Kyrkokören sjöng också.
Prästen Jonna Hennig höll i kvällsandakten vid gamla gravkapellet. Kyrkokören sjöng också.Foto: Per Edwardsson

Där hölls också en kvällsandakt, som prästen Jonna Hennig höll i. Hon talade om alla tända ljus, som tänts för människor vi saknar och som stått oss nära.

På askgravlunden kan man tända ett ljus på den sammanhängande gräsytan, där gravsättningen sker. Bredvid står själva gravpaviljongen i granitsten.
På askgravlunden kan man tända ett ljus på den sammanhängande gräsytan, där gravsättningen sker. Bredvid står själva gravpaviljongen i granitsten.Foto: Per Edwardsson

Hon talade även om livet efter döden. Oskarshamns församlings kyrkokör sjöng också ett par sånger.

Per EdwardssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons