Systemet öppnar för självplock

- Det är som att komma till en annan stad.
Oskarshamn • Publicerad 26 november 2003
När dörrarna väl öppnats till den nya systembolagsbutiken var det många som mer eller mindre vällde in. 
foto: per hammenvik
När dörrarna väl öppnats till den nya systembolagsbutiken var det många som mer eller mindre vällde in. foto: per hammenvikFoto: 

Det var en spontan kommentar som fälldes av Tony Verlebrandt, vaktmästare vid kommunen, när han på tisdagslunchen tillsammans med många andra kom in i Systembolagets nya självbetjäningsbutik i Oskarshamn.

Exakt klockan 12 slog butikschefen Helen Bergstrand upp dörrarna, för att sedan i dörröppningen klippa av ett gulblått band som invigning av butiken

i postens före detta lokaler på Postmästaregatan.

- Jag är stolt en sådan här dag för att jag får arbeta för Systembolaget, och alla ni som väntat på det här är välkomna in och ta del av den kunskap vår personal har, sade hon och klippte av bandet.

Sedan vällde folk in för att beskåda den nya butiken, som nu är den 167:e självbetjäningsbutiken, av totalt 425 Systembolagsbutiker i landet. I år räknar Systembolaget med att drygt ett 40-tal butiker kommer att stå färdiga som självbetjäningsbutiker.

- Det här är en naturlig utveckling och vi vet att våra kunder uppskattar det. Men samtidigt är alkohol inte vilken vara som helst. Vi är en del av den svenska alkoholpolitiken och har ett stort socialt ansvar, vilket innebär att vi har bra ålderskontroll och inget intresse av att sälja mer varor till kunderna än vad de planerat att handla, sade Helen Bergstrand.

Med vid invigningen i Oskars-

hamn var områdeschefen

för Kalmar- Ölands- och Kronobergsområdet, Katarina Stark.

- Allt i den nya självbetjäningsbutiken utgår från kunden. Butiken har en låg inredning som gör att allt blir överskådligt för alla, och att det blir lätt att hitta den produkt man vill ha, sade hon.

Samtidigt berättade hon att den nya butiken fått ett utökat sortiment på närmare 60 nya röda viner.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.