”Sverige behöver en samlad flygpolitik”

Det är inte bara Oskarshamn som har problem med flygplatsen. Nu krävs åtgärder för att rädda de regionala flygplatserna.
Oskarshamn • Publicerad 30 maj 2014

I tisdags meddelade Socialdemokraterna i Västerås att de vill folkomrösta om sin flygplats framtid. Oskarshamn har redan beslutat lägga ned sin. Samtidigt tänker riksdagen nästa vecka återreglera flygtrafiktjänsten. Det kan ge fördyringar på upp till 100 miljoner kronor.

– Det här går inte längre, Sverige behöver en samlad flygpolitik. Något som saknas i?dag, säger Peter Larsson, vd för Sveriges Regionala Flygplatser.

De senaste årens försämringar har skapat en osäkerhet där flera flygplatshållare i?dag är tveksamma till att långsiktigt fortsätta driva sina flygplatser.

– Staten tycks inte vara intresserad att säkerställa rimliga villkor för alla flygplatser.

– Sverige är det land som behöver flyget mest för avstånden, men tycks vara det land som satsar minst. Nu är det hög tid att se flygplatsernas betydelse för tillgänglighet, jobb och regional utveckling, säger Peter Larsson.

Tidigare den här veckan presenterade Svenska Regionala Flygplatser, SRF, rapporten ”En svensk flygpolitik: Boarding? Canceled?”

Staten äger och tjänar i dag pengar på några få men stora flygplatser. Samtidigt äger och driver kommuner och landsting nästan alla de regionala flygplatserna.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.