Strömavbrott stänger butiker på Flanaden

Hemköp, Lindex och Asian House i Oskarshamn är helt utan ström. Swedbanks nätverkssystem har också drabbats.
Oskarshamn • Publicerad 27 oktober 2010
Det är kolsvart i grannbutikerna Hemköp och Lindex i Oskarshamn. Och många är kunderna som får vända i dörren.
Det är kolsvart i grannbutikerna Hemköp och Lindex i Oskarshamn. Och många är kunderna som får vända i dörren.Foto: Roger Carlsson
? Vi hade ett 50-tal gäster när strömmen försvann, berättar Kenny Wu på Restaurang Asian House.
? Vi hade ett 50-tal gäster när strömmen försvann, berättar Kenny Wu på Restaurang Asian House.Foto: Roger Carlsson
Swedbank drabbades också. Banken hade ström men datanätverket var utslaget.
Swedbank drabbades också. Banken hade ström men datanätverket var utslaget.Foto: Roger Carlsson

Klockan 13.30 på onsdagseftermiddagen blev det svart i butikerna och restaurangen.

– Alla våra gäster gick. De trodde kanske det var en brand. De kunde inte betala eftersom de flesta numera vill betala med kort, säger Kenny Wu på Asian House.

Frysar och kylskåp påverkades också men kocken kunde fortsätta laga mat eftersom restaurangen har gasspis. Någon timme efter det att strömmen gick sitter några gäster vid ett par bord med tända ljus.

Det är P&S Scandinavia i Malmö som äger fastigheten där restaurangen, Hemköp och Lindex ligger. VD Micha Nadel berättar på eftermiddagen att han har kontakt med Oskarshamns Energi, som ska för att försöka hitta och lösa problemet.

Genom Hemköps mörka skyltfönster syns det att några enstaka lysrör lyser. Men dörrarna är stängda och kunderna får vända. På Flanaden mitt emot fastigheten ligger Swedbank, som också drabbades. Vid entrén stod bankkassörskorna Malin Munter och Louise Eriksson och förklarade för kunderna.

– De är förstående. De blir inte arga på oss, men en del blir arga på tekniken, säger Louise Eriksson.

Banken har ström och telefonerna fungerar. Men däremot inte datanätverket så inga bankärenden kunde genomföras. Per Gröön på banken tror att något hände med strömförsörjningen till nätverket när strömmen gick i grannfastigheten och att systemet sedan inte kom igång. Därför funkade heller inte bankautomaterna utanför Flanaden.

– Det kan vara så att något gick sönder i systemet. Vi väntar på hjälp från experter, säger Per Gröön.

Anette Swärd
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.