Stöd till Byggebo förbjuds i ny lag

Från och med årsskiftet är det förbjudet för kommuner att stödja allmännyttiga bostadsbolag.
Oskarshamn • Publicerad 22 juni 2010

Slut för stöd till bostadsbolag

– Det var katalysatorn till att vi stödjer Byggebo nu och inte senare. Vi har tvingats forcera fram beslutet, säger kommunalrådet Peter Wretlund (S).

I går fattades beslutet att kommunala bostadsbolag ska vara vinstgivande.

Kommuner ska inte längre få gå in och stödja bostadsbolag genom borgen eller kapitaltillskott.

– Fastighetsägarna har länge krävt att det ska bli mer affärsmässighet. De anser att skattepengar i kommunala bostadsbolag snedvrider konkurrensen och på den linjen har regeringen gått, säger Byggebos vd Benoni Ingelsjö.

Lagen innebär att all form av kommunalt stöd blir förbjudet. Kommuner får bara gå i borgen för bostadsbolags lån om de får en marknadsmässig avkastning. Med andra ord ska man tjäna lika mycket pengar på att låna ut pengar till kommunala bostadsbolag som på sina övriga investeringar.

Något som omöjliggör många kommunala stöd, eftersom orsaken till stöden oftast är att bostadsbolagen inte kan gå med vinst.

Vad händer om kommuner lånar ut pengar till sina bostadsbolag utan att gå med vinst?

– Då kan kommunen och bostadsbolaget anmälas till EU-domstolen. Det ska vara strikt affärsmässiga beslut, annars bryter man mot lagen.

Kommunen har beslutat stödja Byggebo med 360 miljoner kronor, hade det varit möjligt efter lagändringen?

- Min bedömning är att Byggebo inte hade kunnat få stödet efter årsskiftet, då lagen träder ikraft, säger Benoni Ingelsjö.

Detta instämmer Oskarshamns kommunalråd Peter Wretlund i.

– Vi har länge insett att Byggebo behöver ett kapitaltillskott, men den här nya lagen har definitivt varit en katalysator.

Vi har fått driva fram Byggebostödet innan lagen träder i kraft.

Vad tycker du om lagen?

– Jag tycker det känns som en mycket klåfingrig lag som gör mer skada än nytta. Jag tror att vi hade klarat oss alldeles utmärkt utan den här lagen, säger Peter Wretlund.

Anders G Bergquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.