Stängning av kirurgen ska leda till fler operationer

– Stängningen av kirurgavdelningen under helgerna är inget som helst hot mot Oskarshamns sjukhus.
Oskarshamn • Publicerad 11 januari 2013

Det säger sjukhuschefen, Bibbi Hidén, sedan Oskarshamns-Tidningen avslöjat att redan vid nyåret genomfördes neddragningen och besparingen.

– Det är en del av den effektiviseringsplan vi arbetat med under hösten, säger hon.

Hon påpekar att hon egentligen inte är chef över den gemensamma kirurgkliniken mellan Kalmar och Oskarshamn, Kaloskar, som berörs.

– Beläggningen under helgerna har varit väldigt låg. Då är det inte försvarbart att hålla verksamheten i gång när det kan lösas på ett annat sätt, säger Bibbi Hidén.

Kirurgen i Oskarshamn arbetar bara med planerade operationer.

– Genom att planera på ett annat sätt kan de som behöver övernattning opereras tidigt i veckan. Många går hem samma dag och kan opereras i slutet på veckan, säger Bibbi Hidén.

– Målet är faktiskt att vi ska kunna utföra ännu fler operationer i Oskarshamn med en effektivare verksamhet.

Bibbi Hidén berättar också att det nu ska ske en viss ombyggnad på medicinkliniken inför att de fyra palliativa platserna flyttas dit.

– Ingen ska behöva komma i kläm under övergångstiden. Vi har ju ett samarbete med kommunen och Kalmar som vi kan lösa det med, säger hon.

Förändringen innebär att kirurgavdelningen har tolv vårdplatser efter nyåret. Tidigare var det sexton, men de palliativa vårdplatserna flyttas alltså.

Yvonne Hagberg, mellanlänets starkaste s-politiker, tycker det är bra att den palliativa vården nu sammanförs på medicinkliniken.

– Det är ett mål vi arbetat mot i länet. I Kalmar var man först att lyckas med det, Oskarshamn genomför det nu och i Västervik har man inte lyckats ännu, säger hon.

Hon tycker inte det är konstigt att kirurgavdelningen stänger under veckosluten.

– I själva verket finns det inte underlag för att hålla öppet där under helgerna. Det görs heller inte så stora kirurgiska ingrepp som kräver att man ligger inne länge.

– De flesta är kvar för observation och smärtlindring främst, säger hon.

– Så det ska inte påverka sjukhusets framtid.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.