Slopad bokföring fall för åklagaren

Det skatterättsliga efterspelet kommer nu för en företagsgrupp i Oskarshamn som saknade bokföring.
Oskarshamn • Publicerad 10 januari 2013

Därför har Skatteverket tvingats till skönsmässiga beräkningar av intäkter och utgifter.

De ansvariga bakom företagen är också anmälda till åklagarmyndigheten eftersom bokföringen saknats eller varit i oordning.

Men själv menar den kvinna som drivit verksamheten tillsammans med en kompanjon att hon i själva verket förlorat 200 000 kronor på affärerna och fått ta dessa pengar från sina besparingar.

Det låter som mycket pengar när inkomsten från verksamheten eftertaxeras med 364 000 kronor.

Men i själva verket var det ett underskott i den storleken hon redovisat.

Nu blir det i stället ett nollresultat. Däremot påförs ett skattetillägg på 36 400 kronor eftersom skatteverket menar att uppgiften var felaktig.

Även på momssidan blir det höjning av ingående mervärdesskatt med 76 389 kronor för år 2011 med ett skattetillägg på 15 277 kronor.

För 2011 höjs ingående moms med 84 122 kronor och skattetillägget landar på 16 824 kronor.

Att bokföringen saknas skyller kvinnan och hennes kompanjon på att vattenskador uppträtt vid två tillfällen som förstört den.

Att skatteverket blev intresserade av verksamheten kan bero på att inköp för 5,1 miljoner redovisats för momsberäkningen medan försäljningen landade på 2,3 miljoner kronor.

I själva verket låg inköpen på 1,2 miljoner i de fem olika verksamheterna.

Efter överklagande har nu även förvaltningsrätten prövat skatteärendet och går på skatteverkets linje.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.