Skyddet vid Simpevarp får hård kritik

Kärnkraftverken i Simpevarp måste skyddas med vapen mot terrorister.
Oskarshamn • Publicerad 24 februari 2006

Det framgår av det material som miljödomstolen i Växjö sekretessbelagt. Miljödomstolen har sekretessbelagt allt material som rör kärnkraftverkens fysiska skydd.

Men delar av materialet har av andra myndigheter inte sekretessbelagts. Det gäller bland annat kärnkraftmyndigheten SKI:s yttrande över säkerhetspolisens, Säpo och FOI, Totalförsvarets forskningsinstituts, synpunkter på det fysiska skyddet.

Oskarshamns-Tidningen har tagit del av materialet. Av materialet framgår att varken FOI eller Säpo är nöjda med det fysiska skyddet. Det framgår också att tillsynsmyndigheten SKI inte är överens med FOI och Säpo om hur mycket skyddsåtgärder som egentligen behövs för att stoppa en attack utifrån mot OKG:s anläggning.

Beväpnad styrka ett måste Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, drar den här slutsatsen efter sin genomgång av OKG:s fysiska skydd:

"För att det fysiska skyddet skall ha avsedd effekt är det absolut nödvändigt att en väl-utbildad och beväpnad insatsstyrka finns att tillgå."

Vapen och beväpnade vakter behövs med andra ord för att hindra terrorister från att ta sig in i kärnkraftanläggningarna. Det vill säga samma lösning som nu tillämpas i många kärnkraftländer och samma lösning som det internationella kärnkraftorganet IAEA också vill se i Sverige.

Men Statens kärnkraftsinspektion, SKI, menar att det redan finns en insatsstyrka, polisen. Det är polisen som har ansvaret att ingripa vid ett brottsligt angrepp mot en kärnteknisk anläggning.

FOI pekar också på högrisk-situationen när kärnkraftverken står avställda för årlig service. Då är mycket folk i rörelse inne i anläggningarna. Reaktorlocken är avlyfta i samband med bränslebyte och reaktorhärdarna därmed öppna.

Därför föreslår FOI att "kritiska moment skall identifieras och analyseras".

Nytt yttre staket Det fysiska skyddet i Simpevarp ska förstärkas. En del i förstärkningen blir ett nytt yttre staket. FOI vill att den gamla inhägnaden runt anläggningarna behålls och därmed ger kärnkraftverken dubbelt områdesskydd.

Men SKI håller inte med. SKI medger att det skulle fördröja angripare ytterligare, men inte tillräckligt. SKI anser "att effekten av ett sådant krav inte står i proportion till de konsekvenser det skulle få för tillstånds-

havaren. Säkerhetsnyttan av kravet bedöms inte vara tillräcklig".

Hamnen i Simpevarp är inte lika skyddad som resten av anläggningarna i Simpevarp. FOI kräver att hamnen får samma fysiska skydd som övriga anläggningar.

Men det kravet ser SKI inte som rimligt. SKI menar att "de åtgärder för fysiskt skydd som tillämpas för transportkedjan i sin helhet bedöms för närvarande som tillräckliga".

Bättre grindar Både FOI och säkerhetspolisen har synpunkter på grindar och fordonshinder. Grindar behöver förstärkas och bättre fordonshinder behövs.

Säkerhetspolisen rekommenderar också att OKG själva hanterar

in- och utpasseringskontrollen. SKI svarar med att OKG har kontroll även om en del av hanteringen sköts av inhyrd bevakningspersonal.

Säkerhetspolisen vill också att OKG testar hur känsliga datasystemen är för intrång utifrån.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.