Skolor öppnar dörren för SD

Även Sverigedemokraterna är välkomna att prata politik på Oscarsgymnasiet inför höstens val. Allt fler skolor öppnar dörrarna för partiet, visar en färsk undersökning.
Oskarshamn • Publicerad 24 mars 2010

– Det är den demokratiska principen som ligger till grund för vårt resonemang, och det är också så justitiekanslern signalerar att man ska göra. Får de komma har vi också chans att bemöta åsikterna, säger Ann-Marie Lotsengård-Jakobsson, rektor på Oscarsgymnasiet.

Skolan hade samma policy inför valet 2006 och fortsätter på den linjen. Enligt en enkät som Lärarnas tidning har gjort bland landets gymnasierektorer säger sex av tio ja till att bjuda in Sverigedemokraterna, vilket är betydligt fler än inför förra valet.

I nuläget får de partier som vill komma själva höra av sig till Oscarsgymnasiet, men man räknar också med att bjuda in partierna senare i vår eller i månadsskiftet augusti, september.

– Eleverna i årskurs tre har efterfrågat att få lyssna på de politiska partierna, både partier i kommunen och riksdagspartierna, säger Ann-Marie Lotsengård-Jakobsson.

På fristående gymnasieskolan Etec har inga partier bjudits in ännu.

– Bjuder vi in så kommer vi att ge alla partier möjlighet att komma, annars skulle vi stänga för samtliga. Alla har rätt att uttrycka sin åsikt, sedan är det skolans uppgift att ge eleverna bakgrund och kunskap, säger Ylva Alexandersson, rektor på Etec.

Senast den 15 april ska Skolverket presentera ett nytt informationsmaterial om förutsättningarna för att bjuda in politiska partier i skolan.

Anna Hultman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.