SKB offentliggör rapporter efter kritik

Efter avslöjandet att Svensk kärnbränslehantering AB, SKB, har dolt forskningsresultat har SKB bestämt att offentliggöra rapporter som tidigare varit interna.
Oskarshamn • Publicerad 20 november 2010

SKB har tidigare fått kritik av Strålsäkerhetsmyndigheten på grund av att forskningsresultat om kopparkorrosion i en studie inför slutförvaret inte redovisats. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, kritiserade också SKB och menade att uppgifterna medvetet hade plockats bort för att dölja resultatet.

Nu väljer SKB att offentliggöra några rapporter som tidigare varit hemliga. Rapporterna är så kallade IPR-rapporter som redovisar vissa resultat från forskningen i Äspölaboratoriet. Att SKB väljer att offentliggöra rapporterna tycker MKG är positivt, men inte tillräckligt. MKG vill se att SKB offentliggör fler typer av rapporter som kan ge en bredare och tydligare bild av SKB:s forskning och forskningsresultat.

Sofia Denzler
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.