SKB får hård kritik

Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, beskylls nu för att ha dolt data kring kopparkorrosion i en studie inför slutförvaret av kärnbränsle.
Oskarshamn • Publicerad 19 november 2010

Uppgifterna från forskning i Äspölaboratoriet är i och för sig inte okända sedan tidigare, men Stålsäkerhetsmyndigheten, SSM, ser det som en brist i vetenskaplig metodik när uppgifterna tagits bort.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har hakat på och menar att SKB medvetet valt att dölja resultaten.

– I det här fallet rör det sig om mätdata som gav totalt orimliga resultat. Felet var att lägga dem utanför rapporten och det är jättebeklagligt. Man borde ha tagit med dem ändå och sagt att de är orimliga, säger Saida Laârouchi Engström och håller med om kritiken från SSM.

– Vi har efter det här verkligen tajtat till våra rutiner, det här ska aldrig hända mer. Hur orimliga resultaten än är ska de tas med och då med en kommentar.

Det är engelska konsulter som på uppdrag av SSM granskat forskningen och funnit att bolaget plockat bort mätdatan.

– Det här är första gången SSM hittat något att anmärka på, säger Saida Laârouchi Engström,

– Tolkning av data från experiment i laboratorier är en sak. Men de förhållanden som vi måste ta hänsyn till i slutförvaret har vi mycket bra underlag för att säga vad som händer med kopparkapseln, säger SKB:s vd Claes Thegerström till TV4.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.