Sjukskriven kan tvingas att jobba

Försäkringskassan tycker att Mikael Söderman kan jobba halvtid. Själv undrar han hur tiden ska räcka till när fyra dagar i veckan går till dialys.
Oskarshamn • Publicerad 21 juni 2012
Försäkringskassan vill att Mikael Söderman ska jobba halvtid ? trots att han går på dialys fyra dagar i veckan.Foto: Per Hammenvik
Försäkringskassan vill att Mikael Söderman ska jobba halvtid ? trots att han går på dialys fyra dagar i veckan.Foto: Per HammenvikFoto: Per Hammenvik

Fyra dagar i veckan åker Mikael Söderman till Kalmar för dialysbehandling. Vid sextiden på morgonen lämnar han Oskarshamn. I bästa fall är han hemma igen vid tvåtiden på eftermiddagen. Ibland tar det en timme eller två till, beroende på vilka omvägar färdtjänstbussen måste ta.

Onsdagar är han ledig. Onsdagarna är vilodagar som hans läkare ordinerat. Men Försäkringskassan tycker ändå att Mikael Söderman kan jobba halvtid.

– Jag är förbaskat trött på Försäkringskassan. De senaste tre månaderna har varit de värsta i mitt liv, säger han och visar upp en hög med obetalda räkningar.

– Jag ligger efter två månader med räkningarna på grund av allt strul med Försäkringskassan. Det verkar som om kassan satt i system att lusläsa läkarintyg och andra papper bara för att slippa betala eller fördröja utbetalningen av de pengar jag har rätt till, säger Mikael

Söderman och undrar:

– Vad är det här för system?

Han säger att han är sjukskriven på heltid. Men Försäkringskassan håller alltså inte med. Kassan tycker att Mikael Söderman är frisk nog att jobba halvtid. Frågan är bara när han ska få tid att jobba på halvtid. Eftersom de lediga onsdagarna ska vara vilodagar återstår bara lördagar och söndagar.

En liten strimma hopp har ändå tänts. Försäkringskassan överväger nu att ge Mikael sjukersättning motsvarande trekvartstid. Det är det senaste beskedet Mikael Söderman fått av Försäkringskassan.

I höst ska Mikael Söderman få en egen dialysmaskin så han kan sköta dialysen själv i hemmet och slippa alla tidskrävande resor till Kalmar. Då kanske han kan börja jobba deltid igen.

Mikael Söderman står i kö för njurtransplantation.

– Men jag kan inte räkna med att få någon ny njure förrän tidigast om tre år, berättar han.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.