Sjukhuset glömde ta ur kanyl

En ensam 97-årig kvinna skickades hem från sjukhuset med en kanyl i armen.
Oskarshamn • Publicerad 17 november 2003

- Så här får det inte gå till, menar kvinnans gode man, Eva Josephsson, Oskarshamn, som i dag kommer att ta kontakt med patientnämnden och med sin överordnade, överförmyndaren i Oskarshamn, Mikael Johansson.

Eva Josephsson tycker att sjukvården behandlat den 97-åriga kvinnan med nonchalans.

Det var på lördagen som hemtjänsten ringde hem till henne och berättade att de hittat den 97-åriga kvinnan i sin lägenhet. Kvinnan hade ramlat och slagit sig.

Hemtjänsten tog hand om kvinnan och såg till att hon fördes till sjukhus.

Vistelsen på sjukhuset blev inte långvarig. Kvinnan skickades hem igen efter kontroll. Senare på lördagen upptäcktes det att kvinnan hade kvar en kanyl i armen efter sjukhusbesöket. Dessutom hade hon ett tolv centimeter långt sår i armen efter sitt fall tidigare under dagen.

- Jag blev så upprörd när jag fick höra det av hemtjänsten, säger Eva Josephsson.

Hon berättar också att det inte är första gången som den 97-åriga kvinnan behandlats, som hon ser det, illa av sjukvården:

- I augusti ramlade hon och fick en spricka i armen. Hon gipsades. Jag trodde att hon skulle kallas till sjukhuset igen när det var dags att ta bort gipset. Men någon kallelse kom inte. Åtta veckor efter olyckan tog jag därför kontakt med sjukhuset. Jag fick svaret att gipset kunde jag själv klippa bort.

Eva Josephsson tycker det är hemskt att bara säga så.

- Jag är inte alls utbildad i sjukvård, påpekar hon och tillägger:

- Det ska inte fungera på det här sättet.

Hon har förståelse för att sjukvården i dag pressas av dålig ekonomi och hela tiden tvingas spara.

- Men det ska inte behöva gå ut över de gamla och mest utsatta, de som inte har några anhöriga, säger Eva Josephsson.

Under söndagen ramlade återigen kvinnan hemma i sin lägenhet och fick för tredje gången samma helg föras till sjukhus. Men där här gången fick kvinnan stanna kvar på sjukhuset för vård.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.