Så ställs sjukhusen om inför spridningen av smittan

Oskarshamn Artikeln publicerades
Det dröjer innan Oskarshamns sjukhus förändrar verksamheten för att ta hand om coronasmittade.
Foto: Roger Carlsson
Det dröjer innan Oskarshamns sjukhus förändrar verksamheten för att ta hand om coronasmittade.

Från och med nästa vecka börjar Västervik sjukhus ställa in operationer för att kunna ta hand om fler smittade av covid-19. I första skedet berörs inte Oskarshamns sjukhus.

Med den ökade spridningen av det nya coronaviruset i samhället börjar nu sjukvården med att ställa om för att kunna hjälpa fler som insjuknar.

– Från måndag ställs all icke nödvändig kirurgi in vid Västerviks sjukhus. Samma sak gäller för icke nödvändig mottagnings- och skopiverksamhet i Västervik, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Akutverksamhet, cancer och cancerrelaterad verksamhet ska fortsätta som vanligt liksom stora delar av den dagkirurgiska verksamheten.

– Den personal som frigörs ska utbildas i att ta hand om smittade, säger Johan Rosenqvist.

Hittills är det enbart infektionskliniken i Kalmar som vårdat dessa patienter, men då en ökning av sjuka är att vänta måste fler vårdplatser fram.

I första läget handlar det om åtta vårdplatser i Västervik, som kan utökas till 20. Det finns sedan tidigare också planer för utökning av antalet IVA-platser vid sjukhuset.

Utanför akutmottagningen kommer, liksom vid Länssjukhuset i Kalmar, ett bedömningstält att öppna för att sortera patienter med och utan luftvägssymtom så att smittspridning undviks.

– Antalet vårdplatser på infektionskliniken i Kalmar har ökat från 18 till 24 och kan snabbt utökas med ytterligare platser.

- Det är nödvändiga åtgärder för att vara beredda på en ökning av antalet sjuka de kommande veckorna, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

– Senare kan även Oskarshamns sjukhus påverkas.

TV: Se hela presskonferens om det aktuella läget i regionen:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.