Annons

Sjuka besökare inte välkomna på kommunens äldreboenden

Oskarshamns kommun har inte infört några nya rutiner vid sina boenden på grund av coronaviruset.
– Däremot har vi lyft de regler som egentligen alltid gäller, säger Joakim Fagerström, säkerhetssamordnare.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Oskarshamn • Publicerad 12 mars 2020
Lappar har hängts upp vid kommunens boenden om att förkylda personer är välkomna tillbaka en annan dag.
Lappar har hängts upp vid kommunens boenden om att förkylda personer är välkomna tillbaka en annan dag.Foto: Åsa A Cederbom

I arbetet med att mildra effekterna av det nya coronaviruset så ska människor i riskgrupper skyddas från smitta. Vid entréerna till kommunens äldreboenden har man därför satt upp informationslappar om vad som gäller vid besök.

– Men riktlinjerna är inte nya utan är samma som besökarna alltid ska följa, det vill säga att inte besöka någon om man själv är sjuk och vara noga med handhygienen, säger Joakim Fagerström.

Annons

– Det här är självklarheter även i vanliga fall, men nu lyfter vi riktlinjerna lite extra som en påminnelse till besökarna.

Reglerna gäller vid samtliga boenden som kommunen står som huvudman för.

– Vi vill undvika så kallade ”onödiga” besök, det vill säga att besökarna kan tänka till och själva ta beslut om besöket är nödvändigt eller om det går att skjuta på, fortsätter Joakim Fagerström som poängterar att kommunen, precis som tidigare, följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten satt upp.

– Ja, de är experterna. Vi följer vad de säger och tar inga egna beslut, säger Joakim Fagerström.

Under torsdagen införde kommunen även restriktioner för sina medarbetare vad det gäller resor, konferenser och verksamhetsbesök. Det innebär att man i möjligaste mån ska utnyttja möjligheten till resfria möten och webbkonferenser, avstå från besök i verksamheter med riskgrupper, som till exempel äldreboenden, samt göra en bedömning i varje enskilt fall när man arrangerar möten och evenemang med färre deltagare än 500 personer.

Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons