Sen diagnos för patient anmäls

Den 75-åriga kvinnan var inlagd på Oskarshamns sjukhus när hon drabbades av en stroke. Men först efter fyra timmar blev stroken diagnostiserad. Nu anmäler chefsläkare Lars Good händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.
Oskarshamn • Publicerad 27 oktober 2011

Kvinnan lades in akut i slutet av juli i år. Hon hade då hög feber och oregelbunden hjärtrytm. Tre dygn senare drabbades hon nattetid av en stroke som diagnostiserades fyra timmar senare.

Lars Good hänvisar till att förseningen omöjliggjorde specifik propp- lösande behandling som normalt ges i syfte att minska skadeverkningarna i hjärnan. Behandlingen i sig innebär samtidigt en ökad risk för allvarlig blödning.

”I detta fall förelåg dock andra omständigheter beträffande patientens allmäntillstånd som av sådana skäl också kan ha inneburit ett absolut hinder för propplösande behandling”, skriver Lars Good i anmälan.

Den försenade diagnostiseringen förklaras av en kombination av bristande kommunikation och hög arbetsbelastning för den jourhavande läkaren.

Oskarshamns sjukhus interna utredning visar på flera brister i handläggningen av fallet. Ett förbättringsarbete för att förhindra att liknande händelser inträffar på nytt har inletts.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.