Scania sänker produktionstakten

Fordonstillverkaren Scania sänker från och med november produktionstakten vid sina fabriker i Europa. Bakgrunden är en inbromsning i efterfrågan på ett flertal marknader, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Oskarshamn • Publicerad 10 oktober 2011
Foto: Daniel Svensson

"Anpassningarna kommer att hanteras inom ramen för de flexibilitetsavtal som finns mellan företaget och de fackliga organisationerna", skriver Scania.

Enligt Scania är det de statsfinansiella problemen i Europa och USA som nu börjar påverka ekonomin och få kunderna att tveka.

"Det handlar om en inbromsning i Europa, men också en lägre takt i orderingången från Mellanöstern", säger Martin Lundstedt, ansvarig för Scanias försäljning och marknadsföring i pressmeddelandet.

Jämfört med utgången av tredje kvartalet ska produktionstakten för fordon på global nivå sänkas med 10-15 procent.

Scanias aktie föll efter beskedet med 4,0 procent på Stockholmsbörsen. Konkurrenten AB Volvo drogs med i fallet och backade med 3,6 procent.

– Vi kommer inte att säga upp någon fast anställd personal, men vi kommer inte att förlänga kontrakt för cirka 900 av de 1 400 visstidsanställda som vi har i vår europeiska verksamhet. Av dem finns 450–500 i Sverige, säger Erik Ljungberg, kommunikationsdirektör på Scania.

De som inte får sina kontrakt förlängda finns främst vid Scanias anläggningar i Södertälje, Oskarshamn och Luleå. Samtidigt tycker Ljungberg att det är svårt att bedöma hur allvarlig nedgången är.

– Om man läser rubrikerna i tidningarna ska man väl vara väldigt orolig för hur det går makroekonomiskt. Men vi ser att våra kunder blir mer osäkra och vi ser en inbromsning i Europa men också en minskad efterfrågan från till exempel Mellanöstern. Sydamerika håller annars ihop ganska väl, säger Ljungberg.

Klockan 13.00 i dag kommer Scania i Oskarshamn att hålla en presskonferens.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.