Scania måste riva del av villa

Scania måste riva en del av chefsvillan. Det beslutade samhällsbyggnadsnämnden vid sammanträdet på onsdagen.
Oskarshamn • Publicerad 17 februari 2006

Beslutet var inte enhälligt. Socialdemokraterna accepterade Scanias förslag att riva ett garage i stället och låta det inglasade uterummet få vara kvar. Men socialdemokraterna fick ge sig. Den borgerliga oppositionen med stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet drev igenom att inglasningen av ett 27 kvadratmeter stort uterum ska rivas. Senast sista juli ska inglasningen vara borta.

Scanias tjänstevilla byggdes på 1980-talet. Det garage som nu Scania ville kvitta mot uterummet byggdes under 1980-talet av villans dåvarande ägare. Något bygglov för garaget finns inte. Men eftersom garaget är mer än tio år gammalt har preskriptionstiden för svartbygge gått ut. Därmed kan inte samhällsbyggnadsnämnden göra något åt garaget.

Villatomten är överbebyggd med råge. En stor del av överytorna tillkom under 1990-talet då bland annat en pool hamnade under tak, med byggnadsnämndens godkännande.

Däremot saknas bygglov för det nya uterummet. Scania hävdar att ansökan har lämnats in. Men några ansökningshandlingar finns inte hos stadsbyggnadskontoret. Om handlingarna kommit bort

i Scanias hantering eller på vägen till stadsbyggnadskontoret är oklart.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.