Scania korttidspermitterar personal: ”En bra lösning”

Oskarshamn Artikeln publicerades

De anställda på Scania i Oskarshamn blir korttidspermitterade – och får vara hemma i tre veckor med avdrag på lönen.

– I den här situationen är det en bra lösning, säger Mikael Johansson, verkstadsklubbens ordförande i Oskarshamn.

Strax efter lunch kom beskedet många vänta på sedan Scania för några dagar sedan meddelade att man från och med nästa vecka stänger ned produktionen på flera av sina anläggningar i Sverige, bland annat i Oskarshamn där 2 700 personer jobbar.

De anställda kortidspermitteras och får behålla 92,5 procent av lönen under tiden som produktionen ligger nere.

Scania korttidspermitterar verkstadspersonal och produktionsnära tjänstemän i första läget. Nästa vecka kan åtgärden utvidgas att omfatta även övriga tjänstemän.
Foto: Roger Carlsson
Scania korttidspermitterar verkstadspersonal och produktionsnära tjänstemän i första läget. Nästa vecka kan åtgärden utvidgas att omfatta även övriga tjänstemän.

Enligt den information som gick ut till medarbetarna gäller arbetsbefrielse för verkstadsanställda och produktionsnära tjänstemän i första hand från den 25 mars till den 13 april.

– Men de har sagt att det kan bli längre, det hänger på om vi kan få fram material från leverantörerna, säger en av de anställda till OT.

– Övriga tjänstemän jobbar nästa vecka. Då kommer också besked om hur det blir för dem längre fram, förklarar Ida Hammarqvist, informationsansvarig på fabriken i Oskarshamn.

Avtalet har träffats inom ramen för den centrala överenskommelse som gjorts efter att regeringen beslutat om möjlighet till statligt krisstöd för 60 procents arbetstidsminskning.

Mikael Johansson igen:

– I den här situationen, är det en bra lösning. Förutom finanskrisen har vi aldrig varit med om något liknande.

Roger Blezell, en av Scanias två platschefer, beklagar att fabriken måste stänga ned men har beskriver beslutet som oundvikligt med tanke på den situation som uppstått.

– Det är naturligtvis jättetråkigt att vi måste stänga men vi har inte haft något val eftersom vi inte kan få fram delar till vår produktion. Men jag är ändå glad över att vi kommit fram till en uppgörelse med facken. Nu är det här som gäller fram till den 13 april sedan kommer vi att ompröva beslutet vecka för vecka, säger Roger Blezell.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.