Sänkt effekt för O2 ända fram till 2013

Kärnkraftverket Oskarshamn 2 måste sannolikt köras med reducerad effekt ända fram till våren 2013.
Oskarshamn • Publicerad 20 oktober 2011

Ett antal skovlar i turbinanläggningens lågtrycksdel har plockats bort av säkerhetsskäl. Det påverkar givetvis verkningsgraden. Men hur mycket effekt som går förlorad är oklart. Teoretiska beräkningar visar att det troligen handlar om 80 Megawatt.

– Att vi plockat bort sista raden skovlar i lågtrycksturbinen har att göra med det fel som turbinleverantören upptäckte i en liknande turbin i ett engelskt kraftverk i somras. Sprickor upptäcktes i skovlarna, berättar Håkan Ottosson, produktionschef på O2.

Samma sorts skovlar finns i O2:s turbin. O2:s skovlar har undersökts under höstens avställning. Några sprickor upptäcktes inte. Men för säkerhets skull plockades skovlarna bort.

Turbinleverantören väntas lösa problemen med att ta fram nya skovlar med ny design. Men det kan ta sin tid. Sannolikt tar utvecklingen de nya skovlarna minst ett år.

OKG vill inte stoppa O2 vintern 2012–2013 för att byta skovlar i turbinanläggningen. Därför får ombyggnaden vänta till den omfattande revisionsavställningen 2013 då effekten i reaktorn ska höjas. Revisionen 2013 ska enligt planerna börja i mars och pågå långt in i augusti.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.