Samordna information största problemet
- Information är en sak som är svår att hantera. Det ställer stora krav på oss. Det gäller att få en så bra kommunikation som möjligt mellan alla delar, säger läns-polismästare Olof Ersgård.
Eftersom scenariot var en terrorattack mot kärnkraftverket hade polisen en central roll. Men det är många som är inblandade i en sådan situation och kommunikationen dem emellan måste flyta på.
Trycket från massmedia
- Genom övning efter övning blir man bättre. Vi skulle behöva ha övningar två gånger om året. I spelets hetta är det saker som man blir konfunderad över, men det har fungerat bra, säger Olof Ersgård.
- Något som är väldigt svårt att öva och som är jobbigt, är trycket från massmedierna, både från svenska och utländska medier. Det kan bli hur mycket som helst. Det finns massor av frågor att förbättra, men grunden är bra, säger Bo Klette från den kommunala räddnings-tjänsten.
En mediecentral har byggts upp och där har fiktiva presskonferenser hållits under dagen.
- Det är viktigt att inte
några som är med börjar spekulera. Vi vill få fram så bra, så snabb och korrekt information som möjligt, säger landshövding Sven Lindgren.
Trots att det finns saker som man inte kan öva på, till exempel rädsla för sitt eget liv, tror han att sådana här övningar ger mycket.
- Man lever sig in i det spelade händelseförloppet och blir engagerad. Folk vet vad de har för uppgifter. Det finns skäl att tro att det kommer att fungera i ett verkligt läge också, säger Sven Lindgren.
MARIA KYLEMARK
maria.kylemark@barometern.se
0480-591 38