Saft vill fördubbla sin produktion

Nu har Saft nått taket i sitt miljötillstånd och behöver ett nytt som medger fördubblad produktion.
Oskarshamn • Publicerad 28 juni 2010

– Det tar tid för oss att få ett nytt tillstånd. Därför vill vi gardera oss och söker tillstånd till dubbla volymerna, säger Safts vd i Oskarshamn, Marie Kadowski.

Hon tittar bakåt och konstaterar att Saft faktiskt dubblat volymen de senaste tio åren. Nu är man nära den maximala volym av batterimassa som fabriken får tillverka enligt det gällande miljötillståndet. 2009 förbrukade Saft i Oskarshamn 895 ton kadmiumråvara. Miljötillståndet tillåter företaget att förbruka 900 ton.

Nu ansöker Saft om att få hantera 2?100 ton kadmium om året, med i stort sett oförändra utsläpp. Idag släpper Saft ut fem kilo kadmium till luften och fyra kilo till vatten om året. När verksamheten nu växer räknar företaget med att utsläppen till luften ökar med ett kilo om året och utsläppen till vatten med ett kilo.

Saft-koncernen planerar att koncentrera sin tillverkning av batterimassa till fabriken i Oskarshamn. Det innebär att batterimassa till koncernens fabriker i Tjeckien och Indien ska tillverkas i Oskarshamn. Men även en del av batterimassan som fabrikerna i Frankrike och USA behöver ska tillverkas i Oskarshamn.

Utökningen ger i nuläget inte några nya jobb vid fabriken i Oskarshamn. Men på sikt kan mer personal behövas.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.